Istaknute teme Novosti i događanja Trudnoća

Hrvatice su među upornijim dojiljama u Europi, najmanje doje Irkinje

Među boljim dojiljama od Hrvatica nalaze se Čehinje, Litvanke i Dankinje

Prema najnovijem istraživanju, Hrvatice su među najupornijim dojiljama u Europi. Čini se da su majke u Hrvatskoj prihvatile savjete stručnjaka koji uporno ponavljaju važnost dojenja i zdravstvene koristi od dojenja za dijete. Tako više od 56 posto majki doji duže od šest mjeseci, njih 34 posto doji do šest mjeseci dok ih 10 posto uopće ne doji.

“Bolje” od Hrvatica su Čehinje (67 posto ih doji duže od šest mjeseci, a 25 posto do šest mjeseci), Litvanke i Dankinje (62 posto ih doji duže od šest mjeseci, a oko 29 posto do šest mjeseci) te Crnogorke i Poljakinje (59/58 posto ih doji duže od šest mjeseci, a 27/28 posto do šest mjeseci).

Na samom vrhu po broju dojilja su Albanke kojih 79 posto doji duže od šest mjeseci, 15 posto do šest mjeseci, dok njih pet posto ne doji uopće. U istraživanju su obuhvaćene i Azijske zemlje Kazahstan, Turkmenistan i Tađikistan gdje duže od šest mjeseci doji od 88 do 94 posto majki.

Najmanje pak doje Irkinje. Njih naime 46 posto ne doji uopće, a 30 posto ih doji najduže šest mjeseci. Oko 35 posto majki na Malti, 33 posto u Francuskoj i 22 posto u Španjolskoj ih također ne doji nikako.

foto: myllissa

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.