Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Hoćete li putem Terminka prijaviti dijete za cijepljenje? Ako da, svi termini su vam slobodni!

Hoće li cijepljenje djece protiv Covida uskoro postati obvezno ili ne ovih je dana jedna od glavnih tema među roditeljima. Država je osigurala prvih 50 tisuća doza, pozvala roditelje da cijepe djecu i na tomu je stala. Za razliku od nekih zemalja koje nisu nametnule obvezu cijepljenja no apeliraju da se cijepe i djeca, Hrvatska nema nikakvu pozitivnu kampanju prema roditeljima.

Bojažljiv poziv odgovornih za cijepljenje djece od 5 do 12 godina urodio je plodom necijepljenjem

Naprotiv, glavnu riječ oko cijepljenja preuzela je ulica pa se roditelji s pravom boje cijepiti djecu i ne pada im na pamet da “riskiraju”. Država je cijepljenje omogučila, a na službenoj stranici zavoda za javno zdravstvo piše samo ovo:

Počevši od srijede 15.12. na ovom punktu će se cijepiti i djeca u dobi 5 i više godina, također bez naručivanja i najave. Djeca na cijepljenje dolaze u pratnji roditelja. Također, roditelji se za cijepljenje mogu javiti izabranom pedijatru ili liječniku obiteljske medicine kao i školskom liječniku. Potiče se cijepljenje djece u ambulantama no zbog veće dostupnosti i bržeg ostvarivanja prava na cijepljenje zavodi za javno zdravstvo će kada bude potrebno sukladno interesu roditelja u svojim županijama organizirati i cijepljenje na punktovima.

To je dakle cijela kampanja, bez podataka kakav je odaziv u inozemstvu, koliko je djece zaista ozbiljno oboljelo od Covida, je li cijepljenje opasno, uzrokuje li dugoročne posljedice po zdravlje… Nigdje nema podataka, studija, savjeta… Nešto je opsežniji poziv na stranici Andrije Štampara no i ondje se ipak odluka prebacuje na roditelje… Ne samo da nema podataka o cijepljenoj djeci protiv Covida npr iz Australije gdje će uskoro postati obvezno već naš Zavod npr. u Dubrovniku vodi pozitivnu kampanju za cjepiva koja su obvezna jer su podaci o broju cijepljenih posljednjih godina izuzetno loši pa se u društvo vraćaju zarazne bolesti iz 19 stoljeća.

Putem medija sada se pozivaju roditelji da eto odu svom obiteljskom liječniku ili pedijatru i da donesu odluku. No, s obzirom na to da ni među liječnicima, prije svega pedijatrima, nema jasnog stava o cijepljenju djece već većina izbjegava ili odgovornost prebacuje na roditelje, jasno je da do cijepljenja većeg broja djece jednostavno neće doći.

Zanimljivo je da je u svrhu cijepljenja stavljen i školski program TERMINKO koji služi za online prijavu djece u osnovnu školu. Tako je program nadograđen s opcijom prijave osnovnoškolaca za cijepljenje no sudeći prema dostupnim terminima, nit liječnici nude mnogo termina jer očito nema odaziva nit su oni otvoreni termini zauzeti. Za razliku od aplikacija za odrasle, Terminko je – prazan.

Ako želite provjeriti vlada li navala za cijepljenje u školi koju pohađa vaše dijete provjerite ovdje. Na istom linku možete i zakazati cijepljenje svoje djece.

Kampanja prema odraslima bila je solidna i svatko je zbilja mogao donijeti odluku na temelju brojnih podataka. Ako tomu dodamo i najnovija savjetovališta koja je pokrenuo Zavod, a u kojima građani koji se plaše cjepiva ali i bolesti koronavirusa mogu saznati sve o cjepivu. Ondje mogu donijeti svoje medicinske

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.