Blog Mamina posla Istaknute teme

Halo, doktore ili uzaludna potraga za terminom

doktore

Halo doktore, znate li da vam se neka zla žena javlja na telefon

I tako…trebam magnetsku rezonancu vratne kralježnice. I još po koju pretragu sa strane. Pitam fizijatricu da li da odem privatno. Kaže mi ona, ma nije hitno. Već po rtg-u vidi da tu ništa ne valja, ali eto, da obavim još i ove ostale preglede.

Kaže mi, naručite se u bolnicu, na ljeto ste na redu. Kao, to je super. Dobro, ako ona tako kaže, valjda žena zna. Pošaljem mail, odgovor stiže, ali očito ne za ljeto 2020., već ono iduće. Hm?Koliko taj pregled točno nije hitan? Da, dobro kažu kad kažu da je najbolje u Hrvatskoj ne razboliti se, inače si gotov. 
Fizijatrica je možda bila i predosjetila takav crni scenarij, pa mi je još napomenula da mogu potražiti privatne ordinacije koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om, pa rade pretrage preko uputnice. Sad vam je početak godine, rekla mi je, pa je moguće da tek rade liste pacijenata, možda vam se posreći da relativno brzo dođete na red.

 Prije nego li sam krenula slati upite po bolnicama oko Zagreba, odem na internet provjeriti gdje sve rade MR preko uputnice. Nađem dva mjesta, zapišem brojeve i odem iskušati sreću. 

Privatna praksa broj 1. Kažu da su jedna od najstarijih poliklinika. imaju, odali su, tradiciju izvrsnosti. Liječnici su svi poznati, istaknuti. učeni, stručnjak do stručnjaka. Dobro da sam njih izabrala, ako me uzmu, u sigurnim sam rukama.
– Halo, doktore?
Ili ne baš tako, ali ono klasično dobar dan, trebam tu i tu pretragu, naručujete li pacijente s uputnicom preko HZZO-a?
– Ne, ne naručujemo takve pacijente – tonom po kojem bi čovjek zacijelo pomislio da je nešto gadno napravio osobi s druge strane “žice”, iako je po prilično sigurno da ja ne znam osobu s druge strane. I onaj trenutak kad ne očekuješ takav odsječen, nezainteresiran odgovor, pa iako itekako znaš savjetovati drugima što biste vi sve rekli u tom trenutku, u stvari ne kažete ništa osim hvala i doviđenja.
I onda ste ljuti. Na sebe što niste rekli da zašto onda na njihovim stranicama piše drugačije. Da bi mogli biti malo ljubazniji. I još puno toga. Umjesto toga, odete do svoje bolje polovice i njemu se žalite kako je svijet otišao k vragu i kako su tamo negdje bili zli prema vama. 

Ostao mi je još jedan broj. Sad mi se taj niti ne da zvati. Ne sluša mi se još jednu bahatu žensku ili frajera, iako sad itekako dobro znam što im reći ako budu bezobrazni. ali nema volje. Treba mi dan oporavka. Treba mi čokolada. Ma ne treba. Evo idem – zovem.

Privatna praksa broj 2.  Posjeduju stručno znanje i iskustvo stečeno u inozemstvu. Nije loše to napomenuti jer kada si učio negdje vani, svi odmah pomislimo kako taj netko nešto i vrijedi. Stalno se usavršavaju i koriste najsuvremenije metode. Pa, niti ovo ne zvuči loše.

-Halo, doktore? Nitko se ne javlja. Šaljem im upit jer su napisali na stranici da ih “slobodno i tako kontaktiram”. Pa ih kontaktiram. Dolazi mi odgovor na mail. Piše mi da se za narudžbe oko MR vratne kralježnice javim na taj i taj broj. Dok sam opet od djece mogla do telefona, bilo je već oko 17 sati, pomislim, prekasno za zvanje. Zvat ću sutra. I tako je i bilo.

-Halo, doktore? Opet se nitko ne javlja. Mala u međuvremenu zakurila, temperatura 40. Dajem lijek, bacim oko na mobitel, vidim propušten poziv. Zvali su me. Zovem i ja opet njih. Javlja se neki čovjek. Objašnjava mi da je kvota koju imaju preko HZZO-a popunjena. Ali da neki njihovi pacijenti znaju odustati, pa se isprazni termin. Da bi me u tom slučaju nazvali.  Ako želim ostaviti svoj kontakt. Želim li? Naravno da želim! Ne vjerujem u cijelu ovu situaciju, ali želim.

Čak i priupitam što to znači da su popunjeni. Objasni mi čovjek da to znači da im ugovor s HZZO-om istječe krajem ožujka ida su do tada popunjeni. Ne znaju hoće li biti produljenja ugovora. Ako bude, zvat će svoje pacijente. Uzima kontakt. Pozdravlja me i prekida. I eto. Imam tu još jednu pretragu koju oni ne rade na uputnicu. Kada me i ako nazovu, napravit ću je kod njih uz doplatu. Jer su bili normalni. Potrudili se napisati mail. Potrudili se nazvati povratno. Dok se neki nemaju volje niti javiti.
I onda uhvatite sebe kako se divite ovima drugima, čije bi ponašanje ustvari trebalo biti normalni. Ali ja sam opčinjena njihovom ljubaznošću. Hvala, danas su dobre i mrvice!

One prve više nikad neću nazvati. Kao što je nedavno netko napisao, ne bih otišao kod Gabrića sve da oslijepim. Tako ni ja kod ovih. Sve da mi besplatno nude. Vjerojatno je kod njih isti slučaj. Puni su do kraja ožujka i ne znaju hoće li im ugovor biti produljen. Ali zbog pomanjkanja socijalne inteligencije i opće kulture, gospođa Katica, Gordana ili Snježana to nije znala ili htjela reći. Bilo je to previše za nju u jednom danu. . Jer naravno, važni su samo oni pacijenti koji će platiti. Ovi za koje je država dala novce, pa tko još misli na to, ti novci kao da i nisu došli. Oni su bili slatki poklon.

I tako…čekam. Strpljena, spašena! A poanta? Ne budite tutlavi kao ja. Svađajte se. Zovite. I zovite opet. I onda kad ste ljuti dajte im negativnu recenziju na Fejsu. Ili napišite ljuti mail. Jer uzalud je što su najbolji, najmoderniji i najstručniji. Nisu bili dovoljno stručni da na telefonu zaposle nekog normalnog.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.