Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Gripa najviše pogodila vrtićance i školsku djecu

Gripa se među djecom brzo širi pa su joj djeca vrtićke dobi i najviše izložena


Virus gripe u Hrvatskoj je postelju do sada poslao oko 20 tisuća osoba od kojih je najviše djece. Osim što imaju najslabiju otpornost, djeca se nalaze u vrtićkom i školskom kolektivu u kojima se virus brzo širi pa rasprostranjenost virusa u dječjoj dobi i nije iznenađenje.

Najviše je oboljelih u dobi od 5 do 6 godina, zatim u dobi od 1 do 4 te u dobi od 7 do 14 godina. Ako se tomu pridoda i broj oboljelih u dobi između 15 i 19 godina te bebe do godinu dana, većinu svih oboljelih od gripe čine djeca i mladi.

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 21. siječnja službeno je registrirano ukupno 15260 oboljelih od gripe, od čega je 40 posto prijava (6134) stiglo u posljednjem tjednu. Ako tom broju pridodamo i broj oboljelih od prošlog tjedna, virusom gripe  zaraženo je zasigurno preko 20 tisuća osoba.

– To upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se ubrzo postići plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Najveći je broj ukupno oboljelih zabilježen na području Grada Zagreba te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije – kazali su iz Zavoda.

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima iz laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu bilježi se daljnji porast udjela virusa gripe A (36 %), iako i dalje prevladava virus gripe B (64 %) i to Yamagata linija.

Stigla je gripa, evo na što morate pripaziti i kako ju olakšati djeci

foto: Greens MPs

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.