Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako reagirati kada vidite dijete koje prosi na ulici

Koliko puta ste vidjeli djecu kako prose – na ulici, na prometnim raskrižjima, u javnom prijevozu, u ugostiteljskim objektima – sama ili u pratnji odraslih? Jeste li pomislili da ćete im pomoći ako im date novac ili ste ih samo ignorirali? Riječ je o kršenju dječjih prava i prema Obiteljskom zakonu, svatko bi takav prekršaj trebao prijaviti policiji.

Policija u evidenciji za prošlu godinu nema niti jedan prekršaj isko su gradovi puni djece koja prose

Iako su scene gdje odrasli prose s djecom svakodnevne, policija takve slučajeve uopće nema u evidenciji.

– Kako iz službenih podataka koji su nam dostavljeni nije iskazan podatak koliko je zabilježeno slučajeva, iako smo ga tražili, proizlazi da tijekom 2020. nije zabilježen niti jedan takav slučaj, što nas posebno zabrinjava jer odrasle osobe koje prose u pratnji djece svakodnevna su pojava. Policija ih čini se ne procesuira iako bi po zakonu trebali reagirati – napisla je Pravobraniteljica za djecu u svom godišnjem izvještaju.

Prema dostupnim informacijama, policija je prošle godine evidentirala tek pet slučaja djece koja prose i to onihizmeđu 14 i 16 godina dok nemaju podatak koliko je uhvaćenih i prijavljenih roditelja koja zloupotrebljavaju djecu koja prose.

– Unatoč višegodišnjem ukazivanju na ovaj problem prosjačenje s djecom je redovna pojava u većim gradovima, osobito u Zagrebu. Iako policija, prema vlastitim navodima, kontinuirano poduzima mjere u sprečavanju korištenja djece za prosjačenje, rezultati tih akcija nisu vidljivi jer se iste osobe i dalje viđaju kako prosjače s djecom, o čemu nas obavještavaju zabrinuti građani – istaknula je Pravobraniteljica.

Dodala je da je očito da novčano kažnjavanje i zaštitne mjere protjerivanja iz grada, koje se najčešće primjenjuju kao sankcije u takvim slučajevima, nisu dostatni kako bi se spriječilo iskorištavanje djece za prosjačenje. Zakazali su, smatra i policija, nadležni CZSS i prekršajni sud.

-Svaki resor poduzima mjere iz svoje nadležnosti, ali izostaje kontinuirana suradnja i planiranje dugoročnih mjera za zaštitu djece. Prosjačenje se najčešće veže uz socijalno ugrožene i društveno marginalizirane grupe, te se doživljava i tolerira kao stil života, pa se zato djecu koja sudjeluju u prosjačenju često ne prepoznaje kao žrtve iskorištavanja i zanemarivanja te moguće trgovine djecom – kazala je Pravobraniteljica.

Dodala je i da bez identifikacije i prekršajnog sankcioniranja odraslih osoba koje tako iskorištavaju djecu ne možemo očekivati da će se poduzeti mjere za zaštitu djece.

Na stranici Pravobraniteljice za djecu postoji i posebna rubrika kojom se apelira na građane da prijave kada vide da djeca prose jer ih na to često prisiljavaju članovi njihovih obitelji, da neka djeca prosjačenjem otkupljuju ili odrađuju dug svojih roditelja, da djecu često organizirano dovoze na neko područje kako bi prosila, da organizatori prosjačenja „iznajmljuju“ ili „kupuju“ djecu, da ih kažnjavaju ukoliko prosjačenjem ne „zarade“ dovoljno i da je prisiljavanje djece na prosjačenje jedan od oblika trgovanja djecom.

Svatko tko primijeti djecu koja prose stoga bi trebao okrenuti broj 112 ili 192 i prijaviti slučaj policiji. Iako takav potez ne garantira da se dijete više neće vratiti na ulicu, da će imati bolje sutra i da će netko biti kažnjen, samo česte prijave građana dovest će do pomaka.

Prema proceduri, policija neće kazniti dijete koje prosi već će obavijestit centar za socijalnu skrb, koji mora ispitati obiteljske prilike radi zaštite djeteta, upozoriti roditelje na neprihvatljivost korištenja djeteta za prosjačenje, prema potrebi pružiti stručnu i financijsku pomoć obitelji, poduzeti mjere protiv roditelja koji iskorištavaju ili prisiljavaju dijete na prosjačenje i osigurati djetetu smještaj i zaštititi njegovu dobrobit.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.