Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Gliste su česta pojava kod male djece, saznajte sve o prijenosu, simptomima i liječenju

gliste

Životni ciklus gliste unutar ljudskog organizma odvija se u pravilu između 2- 6 tjedana


Tema o kojoj ćemo danas govoriti su crijevne gliste, kao česta zaraza parazitima ne samo u siromašnim i manje razvijenim zemljama, već i u zemljama sa vrlo visokim standardom življenja. Paraziti su živa bića koja ovise o drugom organizmu u ovim slučajevima o čovjeku.

Najčešće napadaju djecu ali i osobe koje su u kontaktu sa zaraženim djetetom kao što su odgajatelji u domovima, tete u vrtićima, nastavnici u školama a u prvom redu roditelji koji najviše borave sa zaraženim djetetom.
Da bi smo jasnije predočili o kakvim vrstama zaraze možemo govoriti moramo podijeliti gliste na one vrste koje mogu napasti čovjeka. U prvom redu to su mala bijela crijevna glista (enterobius) i i velika crijevna glista (ascaries lumbricoides), zatim crv vlašnjak koji živi u Tropima i razne vrste trakavica koje nisu tema ovog članka.
Ono što je česta pojava kod naše populacije to je bijela crijevna glista koja se najčešće nalazi kod djece i to u domaćinstvima negdje oko 20% a u kolektivima i do 100%.
Enterobijaza je zaraženost glistom a odlikuje se perianalnim svrbežom. Gliste su mali valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem dijelu probave. Ženke su dugačke oko 10mm a mužjaci oko 3 mm. Životni ciklus gliste unutar ljudskog organizma odvija se u pravilu između 2- 6 tjedana.
Gliste ulaze u tijelo domaćina kad zrelo jajašce uđe u usta te ga domaćin proguta. Dakle, prenijeti se može iz okoline, preko posteljine, odjeće, hrane, igračaka. Zrelo jajašce na sobnoj temperaturi može preživjeti i do 3 tjedna. Kako su oku nevidljivi tako ih je lako unijeti u organizam. Bez obzira na koji način je glista ušla u organizam domaćina ona ima svoj životni put i ciklus.
Iz zrelog jajašca izleže se larva i vraća se natrag u završni dio debelog crijeva te u donje djelove tankog crijeva..Ženke otputuju do perianalne regije (čmara) najčešće noću tu legu jajašca a kako se kreću tako izazivaju svrbež.
Dakle simptomi kod zaražene osobe su svrbež oko čmara ili vagine kod djevojčica, može se javiti i nemiran san te razdražljivost. Nisu rijetki slučajevi da zaraženo dijete često i bez razloga “kopa” nos.
Da bi utvrdili da li dijete ima bijele gliste moramo napraviti pretragu stolice na parazite ili drugo sa ljepljivom trakom koja se tijekom noći nalijepi na čmar te se mikroskopski pregleda. Sam postupak nije invazivan i treba ga ponoviti bar 3 puta.
Liječenje se provodi na način da se uzme lijek Mebendazol kroz 3 dana, a kako on ne ubija jajašca kuru treba ponoviti nakon 14 dana. Da bi potpuno bili sigurni da smo riješili nametnike poželjno bi bilo da i osobe koje su bile u kontaktu sa djetetom uzmu kuru lijeka bez obzira da li imaju simptome.
Prognoza kod zaraženih je dobra.
Prevencija se sastoji u redovitom pranju ruku, rezanju noktića kod djece čistoj posteljini, opranoj najmanje na 60 stupnjeva jer na toj temperaturi uzročnik ugiba kao i u odjeći. Redovitim pranjem voća i povrća jer znamo da su paraziti svugdje oko nas.
Zaraženo dijete nije potrebno izolirati kad znamo koliko jajašce može preživjeti na sobnoj temperaturi već redovito provoditi higijenske mjere.
Autorica teksta: Slavica Bilić, Telefončić

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.