Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Gdje najčešće odlaze ljudi koji zaborave djecu u automobilu

Da sindrom zaboravljenog djeteta u automobilu nije isključivo rezerviran za” Amerikance” kako se često može čuti u našem društvu već da se to događa posvuda potvrdila je i tragedija kod Rovinja. Riječ je o zaboravljenom djetetu u automobilu koje u konačnici gubi bitku za život zbog vrućine u zatvorenom vozilu.

Za samo 10 minuta temperatura u automobilu može se podignuti i za 20 stupnjeva

I ove godine, ususret najavljenim vrućina želimo upozoriti roditelje, bake, djedove, rodbinu, dadilje…sve one koji brinu o djeci da paze i da ih ni na trenutak ne ostavljaju same u automobilima. Ne računajte na “2 minute”, i slično jer sve uvijek duže traje, a stručnjaci upozoravaju da se za samo 10 minuta temperatura u automobilu može podignuti i za 20 stupnjeva, bez obzira na uključenu klimu i umjerene temperature.

Dječji organizam je mali i brže radi nego organizam odraslih osoba. Što znači i da se brže zagrijava, čak 3 do 5 puta brže nego odrasle osobe. Kao posljedice toplotnog udara koji dožive, djeca pretrpe teške opekotine, oslijepe i zadobiju teška oštećenja mozga.

Postoji nekoliko razloga zašto djeca ostanu u zaključanom, vrućem automobilu:

1.Prvi i najbrojniji (oko 54%) događa se jer ih roditelji zaborave ostaviti u vrtiću jer ih je nešto izbacilo iz rutine. S obzirom na ovaj problem, u Americi se savjetuje roditeljima da na suvozačevo sjedale stave veliku plišanu igračku. Kada ostave dijete u vrtiću da igračku stave u sjedalicu.

2.Drugi vodeći uzrok, koji čini 25% smrtnih slučajeva toplotnog udara u automobilima otpada na slučajeve kada djeca uđu u vozila bez nadzora, bilo kroz otključana vrata ili prtljažnik. To se najčešće događa u dvorištu jer se dijete ide igrati vani, uđe u otključano vozilo, zatvori se i više ne zna izaći. Stoga uvijek zaključavajte automobil u dvorištu i zatvarajte gepek.

3.Treći vodeći uzrok je svjesno ostavljanje djeteta u automobilu – na kratko. Mnogi ostave malo otvorene prozore ili smatraju da je dovoljno ohlađeno vozilo dovoljno i da ih djeca pričekaju na suncu.

Pazite na svoju djecu, nikad ih ne ostavljajte same na suncu u vozilu ma koliko vam se žurilo i koliko brzo mislite da ćete doći. Računajte da nešto može proći drugačije nego što ste mislili i da vam oni moraju biti na prvom mjestu.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.