Edukacija i savjeti

Fraze kojima možete smiriti uzrujano i prestrašeno dijete

16960853973_e0dfb7f5e4_z

Izbjegavajte frazu ‘Nemaš se čega bojati’, jer tako nećete smiriti uzrujano i prestrašeno dijete


Došlo je vrijeme da se krene u vrtić i vi sretno razmišljate kako je danas dan kada će sve proći bez problema. Taman se spremate izaći iz kuće kada začujete: “Mama, ne želim ići u vrtić!”

Oblijeva vas znoj jer ste ovaj razgovor vodili već puno puta, rijetko sa sretnim završetkom. Roditelji u ovakvim situacijama najčešće posežu za frazama poput: “Nemaš se čega bojati, pa sva djeca idu u vrtić, tamo će ti biti super…” To najčešće ne urodi plodom jer upravo kada djeci spomenete da se nemaju čega bojati, ona shvate potpuno suprotno – vjerojatno imaju, kada ih tako tješite.

Kako zapravo smiriti uzrujano i prestrašeno dijete? Evo nekoliko fraza koje možete iskoristiti:

1. Ovdje sam, na sigurnom si
Ponekad zbog straha djeci neke stvari znaju izgledati gore nego što u stvari jesu. Ove riječi mogu umiriti zabrinutu djecu i pružiti im potrebnu utjehu. Ako vam ponestaje ideja za tješenje i ne znate više što biste rekli, ovo je izvrsna fraza koja najčešće pali.

2. Sve mi ispričaj
Pustite djecu da vam ispričaju što ih tišti. Ne pokušajte im riješiti probleme i popraviti, jednostavno im dajte mjesta da se ispušu. To je ponekad dovoljno, ispričati nekome svoje probleme, ako taj netko ima volje slušati.

3. Koliko je velika tvoja briga?
Razgovarajte s djetetom na način da vam pokuša riječima opisati što ga brine i koliko te naravno, zašto. Kada znate koliko je problem velik, moći ćete adekvatno pristupiti rješavanju. Nacrtajte obujam problem, a na primjer kao krug i onda manje probleme prikažite kao manje, a veće kao veće krugove. Tako ćete olakšati komunikaciju, a djetetu objasniti kako postoje veći i manji problemi te da se na neke jednostavno ne treba obazirati.

4. Kako ćemo otjerati tvoju brigu?
Prikažite djetetu njegovu brigu kao veliku dosadnu bubu koja u stvari tjera dijete da bude zabrinutu. Smislite zajedno načine kako se riješiti dosadne bube i što ćete joj sve reći. “Odlazi bubo i ne vraćaj se” te druge fraze, mogu nasmijati i malo opustiti dijete.

5. Možeš li to nacrtati?
Možda nekome zvuči ćudno, ali mnoga djeca svoje emocije ne mogu izraziti riječima i nisu ih sposobna artikulirati. Zato, papir i bojice u ruke i neka nacrtaju što ih muči! Kada crtež bude gotov, neka ga objasne, a vi objasnite djetetu kako njegov problem izgleda s vašeg gledišta.

6. Promijenimo kraj
Djeca ponekad znaju zapeti u istoj, bezizlaznoj situaciji. Pomozite im na način da smislite nekoliko rješenja njihovih problema i to na način da ćete ispričati priču koja opisuje problem, ali će kraj ostati nedovršen. Onda smislite nekoliko potencijalnih završetaka priča, tak oda dijete shvati da postoje i neke opcije. Neki krajevi neka budu realni, dok drugi mogu biti i duhoviti i zabavni.

7. Koje još stvari znaš o tome
Neka djeca se osjećaju osnaženo kada imaju više informacija o strahu koji ih muči. Možda su to vještice, vukovi, mrak, vampiri, poplave, vatra ili pauci? Pođite zajedno u knjižnicu i nabavite neku zgodnu literaturu pomoću koje ćete dokazati djetetu da se nema čega bojati i “napunite” ga usput korisnim informacijama o njegovom problemu ili strahovima. Garantirano će se osjećati bolje!

8. Koju bi strategiju smirivanja ti želio/željela?
Pozabavite se svojim djetetom i osmislite nekoliko strategija za smirivanje koje znate da pale i da su uspješne. Ovo neće moći napraviti ako se ne upustite malo dublje u samu srž problema i dobro ne upoznate svoje dijete te stvorite s njim povjerljiv odnos. kada primjetite da je dijete uznemireno ili nervozno, ponudite mu da izabere jednu od strategija za smirivanje i provedite ju zajedno.

9. Duboko udahnite
Djeca znaju biti jako uzrujana zbog nečega, pa ne mogu niti verbalizirati što ih točno muči. Roditeljska blizina obično smiruje, ali vrijeme je i da djecu podučiti najjednostavnijoj tehnici – tehnici disanja. Duboki uzdah i izdah smirit će dijete dovoljno da vam može opisati što ga muči, a nikad nije prerano za pribjeći ovoj tehnici opuštanja.

10. Ohrabrite dijete
Ako se dijete nečega boji, nemojte produbljivati taj strah bespotrebnim pitanjima. Jednostavno objasnite da je na sigurnom ili da ćete zajedno smisliti kako se izboriti sa strahom . Ohrabrite ga riječima da će uspjeti pobijediti strah ako bude radilo na tome. Ispričaj mi što je bilo

11. Sve mi ispričaj
Roditeljima je teško vidjeti djecu uplašenu i uzrujanu, pa im je ponekad prvi poriv potrčati i spasiti ih od bilo kakve nevolje. No, to neće uvijek biti moguće, a dijete se dugoročno neće znati izboriti s problemom. Zato, ako na primjer razgovarate telefonski, kažite djetetu da će vam o svemu ispričati kasnije kada se vidite ida ćete tada razraditi neki plan. Podučite dijete da će se osjećati bolje ako iznese problem i zajedno s vama prođe kroz njegovu bit.

12. Kako ti ja mogu pomoći?
Nemojte pretpostaviti da znate što vaše dijete treba i što želi čuti, već ga jednostavno pitajte. Odrasla će djeca znati verbalizirati svoje probleme, dok ćete kod mlađih vjerojatno stvar riješiti poljupcem, zagrljajem, zajedničkom igrom..

13. Sve će to proći
Iako možda zvuči kao klišej, ovo je čista istina. vrijeme nekako uspije riješiti sve probleme jer se nove stvari jednostavno događaju i gurnu one stare u stranu. Tako je i u dječjem svijetu. Iako se ponekad sve čini teško ili strašno, i to će s vremenom proći. Približite djetetu ovu životnu mudrost i upozorite ga na to kad se ostvari, pa ćete lakše premostiti neprilike i u budućnosti.

 

Izvor slika: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.