Istaknute teme Odgoj Učenje i rekreacija

Finci se dosjetili kako djeci u školi održati koncentraciju

Kako bi se od učenika “izvuklo” najviše u razredu, potrebni su, složit ćete se, usredotočenost i angažiranost. No, to nije uvijek lako postići. 

Održati koncentraciju teško je i starijim učenicima i studentima pa nije čudno ako s njom imaju problema i mala djeca

Poznato je da učitelji isprobavaju razne metode kako bi poboljšali koncentraciju učenika, pa su dopuštali kratke šetnje po učionici, smanjivali trajanje predavanja, miješali s praktičnim i kreativnim radom…

Finci su se odlučili za drugačiji pristup te su u školama odlučili uvesti više školskih odmora. Ta zemlja glasi za jednu od onih koje imaju najbolji obrazovni sustav, a odmor u trajanju od 15 minuta nakon svakog sata svakako je dobrodošao za živahnu djecu koja imaju priliku potrošiti energiju, ali i zabaviti se te razvijati socijalne vještine. U finskim školama također postoje minimalna standardizirana ispitivanja, a razredi su manji nego u drugim zemljama.

Formalno obrazovanje započinje do sedme godine života, prije čega su slobodna igra te vrijeme provedeno na otvorenom vrlo cijenjeni. To se vjerovanje nastavlja i dugo nakon što djeca krenu u školu, a učenici su u školskom danu prosječno provedu oko 75 minuta na odmoru. Ovo je više nego dvostruko od prosječne količine vremena koju američka djeca provode u pauzi tijekom uobičajenog školskog dana.

Važno je napomenuti kako će mali Finci slobodno vrijeme svakako provesti vani, bila kiša, snijeg ili vjetar, a unutra ostaju samo u slučaju ekstremnih vremenskih prilika. Učitelji se pritom ne miješaju u njihov izbor aktivnosti i način kako će to slobodno vrijeme provesti.

Po isteku tih 15 minuta, djeca su ponovo spremna za školski sat, a njihovi predavači primjećuju kako im je koncentracija na zadovoljavajućem nivou te kako puno bolje prate nastavu.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.