Novosti i događanja

Festival igračaka ovaj vikend u Ivanić-Gradu

Na Festivalu će biti predstavljeni i hrvatski noviteti iz svijeta igara i igranja


Već petu godinu zaredom Ivanić-Grad je domaćin Festivala igračaka koji će se održati 19. i 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak, a okupit će najmanje pedesetak izlagača kojima je ove godine cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom.

Festival pod sloganom “Igra nikad ne umara” na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom. Organizatori festivala – udruge Tetragon, Tvornica smijeha i Turistička zajednica Ivanić-Grad – priredili su bogat program za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, filmskim projekcijama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Ovogodišnje izdanje Festivala igračaka pod pokroviteljstvom Ivanić-Grada ima za cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom, jer je upravo igra djeci primarni način učenja o sebi, drugima i okolini te je kao takva bitan dio odrastanja i formiranja dječje osobnosti.

U tu su svrhu organizatori za subotu 19. svibnja priredili pet različitih radionica pod nazivom “Mala škola za veliku igru” na kojima će pedagozi stručno usmjeriti roditelja kako da se igraju s djecom. Prema vlastitom afinitetu roditelji i djeca moći će birati između sportske radionice, društvenih igara, graditeljske uz pomoć Brick by Brick drvenih ciglica, modelarske radionice od domaćeg “plastelina” ili “tjestelina” te ekoradionice s recikliranim materijalima. Nakon edukativnih radionica sa sobom će moći odnijeti dio materijala kako bi igru mogli nastaviti i u vlastitom domu.

Svjesni činjenice da se kroz igru najbolje uči, jedan od partnera Festivala gradska tvrtka za zbrinjavanje otpada Ivakop predstavit će svoju igračku odnosno Kreativni s(m)et – igru stvaranja kojoj je cilj osvijestiti da otpad nije smeće, već često kvalitetan materijal za igranje i stvaranje. Ivakop će i ove godine nastaviti s promocijom Burze igračaka, tj. akcijom u kojoj djeca umjesto  razmjenjuju igračke umjesto da ih odbacuju.

U prostoru Specijalne bolnice Naftalan, koja je također partner Festivala, održat će se velika izložba Lego kreacija.

Na Festivalu će biti predstavljeni i hrvatski noviteti iz svijeta igara i igranja. Radi se o novoj društvenoj igri Skull por, gusarskoj igri s kockicama u kojoj najbolji igrač preuzima kontrolu nad flotom gusarskih brodova i lukom.

Studio za arhitekturu i dizajn Armano Linta predstavit će svoje dvije igre Opip i Shum. Riječ je o taktilnoj i auditivnoj varijanti igre memory, u kojima parove pronalazimo pomoću opipa, odnosno sluha, a ne vizualno. Ljubitelji ivanićgradskog brenda didaktičkih ekoigračaka Brick by Brick moći će se okušati u gradnji novih modela tradicijskih građevina.

Kao i ranijih godina, svi zainteresirani posjetitelji mogu računati na poseban turistički vlak s povoljnom cijenom povratnih karata u nedjelju (20. 5.). Cijena vlaka je 30 kuna, a za djecu do 8 godina je besplatno.  Polazak vlaka s Glavnog kolodvora u Zagrebu je u 9:05h, Maksimira u 9:10h, Trnave 9:13h, Sesveta 9:19h, te iz Dugog Sela 9:26h. Dolazak vlaka u Ivanić Grad je u 9:45. Povratak vlaka je u 17 sati.

Međutim, oba dana (subota i nedjelja) svi posjetitelji festivala imaju 40 posto popusta na karte za redovne HŽ vlakove do Ivanić Grada iz svih dijelova Hrvatske (udaljenost veća od 25 km), s time da prilikom kupnje karte moraju naglasiti svrhu putovanja, posjet događanju, te kartu ovjeriti na info pultu organizatora u Ivanić-Gradu. 

foto: Festival igračaka

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.