Istaknute teme Nacionalne manjine Novosti i događanja

Festival dječje knjige Monte Librić – čarobnice će djecu začarati ljubavlju prema knjizi

Mađioničarske i kazališne predstave, radionice, igraonice i naravno brojne slikovnice i druge dječje knjige samo su dio programa šesnaestoga Festivala dječje knjige Monte Librić koji će se u Puli održavati od ponedjeljak, 22. do nedjelje 28. svibnja od 8 do 20 sati u prostorijama Zajednice Talijana „Circolo“ . Tema 16-og Monte Librića je „Čarolija“.

Uz velik broj hrvatskih nakladnika, publici će biti ponuđen nikada veći izbor knjiga na talijanskom jeziku

Centralna tema šesnaestog izdanja Festivala dječje knjige – na kojem sudjeluje i rekordan broja nakladnika, uz izuzetan izbor knjiga na talijanskom jeziku i popuste na neke naslove do čak 70 posto! – je „Čarolija“ i zahvaljujući njoj publika Monte Librića neće samo otkrivati književne čarolije, već će na različite, kreativne i zabavne načine biti u prilici stvarati vlastite. Ovogodišnje voditeljice programa festivala nazvane Librić čarobnice – Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac – djecu će na posebne načine, pa i čarobnim napitkom „Libromixom“, začarati ljubavlju prema knjizi.

Glavni sadržaj festivala svakako je knjiga, a organizatori su se ove godine potrudili dovesti rekordan broj hrvatskih nakladnika, a publici će biti ponuđen nikada veći izbor knjiga na talijanskom jeziku. Naime, tradicionalno, Monte Librić kroz program „Piύ che una storia“ njeguje Istri prirodnu dvojezičnost i multikulturalnost, kroz program i suradnju Zajednice Talijana Pula i Festvala dječje knjige Monte Librić. Tako će talijanski gosti i gošće ovogodišnjeg Monte Librića biti David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago. Na sajmu će nastupiti i poznati engleski autor David Litchfield čija su djela prevedena Dječji Božić, Svjetlo na Pamučnoj stijeni, Medo i klavir, Pas i violina, i Djedov tajni div.

Među domaćim gostima i gošćama ovogodišnjeg Monte Librića su: Zdenko Bašić, Boris Dežulović, Mile Kekin, Nataša Ozmec, Nena Pavelić, Vanja Marković, Vibor Juhas, Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić, Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović, Ana Salopek, Josip Čekolj, Roman Simić i Manuel Šumberac koje će, kroz razgovor o njihovim djelima, ali i drugim autorskim sklonostima, predstaviti Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac u ulozi Librić čarobnica. Tu je, svakako, i neizostavna Baka Librić bez koje se ovaj događaj odavno ne može zamisliti.

Kako bi čarolija čitanja potrajala i nakon festivala, organizatori su osigurali festivalski popust na određene
naslove, a on iznositi i do čak 70 posto.

Festival će se održavati do 28. svibnja i na njemu će, uz brojne tradicionalne i nove programske formate, po prvi puta biti održan i „Mali sajam ilustracija“ na kojem će publika moći vidjeti, ali i kupiti potpisane radove hrvatskih ilustratora.

Zanimljiv će biti i zasebni trga izgrađen na terasi Circola, napravljenom od štandova nazvanih „Faustusi“ i inspiriranih padobranima znamenitog Fausta Vrančića. U sklopu Festivala održat će se i stručni skup „Jesu li dječje knjižnice dovoljno čarobne?“, a jedno od pitanja bit će i Odgajamo li čitatelje za cijeli život?

Program svečanog otvorenja počinje u ponedjeljak u 11 sati, a režirao ga je Mario Kovač. Prisutnima će se u prostoru pulske Zajednice Talijana „Circolo“ – u kojeg se Monte Librić vraća nakon dvije godine rada u izvanrednim uvjetima – obratiti župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, izaslanica ministrice dr.sc. Nine Obuljen Koržinek – Maja Zrnčić, direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić koji će ovu jedinstvenu književnu manifestaciju proglasiti otvorenom.

Detaljan program 16. Festivala dječje knjige Monte Librić može se vidjeti na novoj web stranici „Librića“ – www.montelibric.hr – kao i društvenim mrežama književnog događaja namijenjenog najzahtjevnijoj publici na svijetu – djeci.

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

foto: Festival dječje knjige Monte Librić 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.