Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Fenomen koji se raširio svijetom: Hobice za prerano rođene bebe

Hobice

Hobice za bebe krenule su iz Danske te uskoro osvojile svijet

Nakon hyggea, svijet je osvojio „projekt hobo“. Najpoznatiji danski izvozni proizvod ujedno je, na globalnoj razini, projekt s najviše duše i empatije. Nastao u ožujku 2013. godine kada je jedan hobotnicama opsjednuti tata svojoj prerano rođenoj kćerkici izradio malenu heklanu lutkicu hobicu. Bolničko je osoblje uskoro uočilo kako djevojčica, držeći se za hobičine krakove, izgleda mirnije i sigurnije. Nije trebalo dugo prije no što je dvoje volontera počelo izrađivati slične lutkice za neonatalne odjele triju bolnica. Tako je rođen danski hobo projekt.

Krakovi hobotnice vrlo su slični pupčanoj vrpci i podsjećaju bebice na vrijeme provedeno u majčinoj utrobi. Namjera pokretača projekta bila je stoga prerano rođenu djecu umiriti i utješiti prisutnošću hobica i olakšati im prve dane boravka na ovome svijetu.

No ono što je započelo kao mali, izoliran projekt pretvorilo se u „standardnu opremu“ danskih rodilišta pa je tako, od 2013., 34865 hobica dostavljeno danskim bolnicama, a projekt se, nakon osvajanja Danske i Grenlanda, proširio na cijeli svijet. Projekt svoje ambasadore ima u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Belgiji,Nizozemskoj, Luksemburgu, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Izraelu, Palestini, SAD-u, na Islandu i Farskim otocima, a sada i u Hrvatskoj.

Knjiga „Hobice za bebice“ priča priču o fascinantnom međunarodnom fenomenu, ali sadrži i mnogo slatkih, nadahnjujućih uzoraka za pletenje i heklanje kako bi odraslima pomogla u izradi njihovih osobnih hobica. Kombinirajući danski način života, svima nam znani hygge, sa savjetima za izradu heklanih predmeta za najmlađe, ovo je savršena knjiga za sve roditelje, bake i djedove, ali i sve one koji žele njegovati svoju strast prema heklanju istovremeno stvarajući dar nastao iz čiste ljubavi prema djetetu.

foto: Fokus

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.