Edukacija i savjeti Zabava i zanimljivosti

Evo zašto biste trebali igrati društvene igre sa svojom djecom

Društvene igre oduvijek su se učile u krugu obitelji i upravo je obiteljska atmosfera najbolja podloga za usađivanje ljubavi prema djeci za društvene igre. S dolaskom novih tehnologija djeca sve manje provode vremena u stvarnoj igri, a upravo su društvene igre one koje bi ih u tomu mogle povezati. S obzirom da su idealne za hladne dane kada se djeca igraju u zatvorenom i da ih ima raznih i za sve uzraste, donosimo vam znanstvene benefite što njihovo igranje može promijeniti na dječjem ponašanju.

Društvene igre dobar su način povezivanja i provođenja zajedničkog vremena

Evo sedam razloga zbog kojih bi gtrebali igrati društvene igre sa svojom djecom:

  1. Uče se čekanju red

Mala djeca sklona su upadati u riječ, tažiti pažnju kada za to nije vrijeme i uvijek u svemu žele biti prva. Društvene igre dobar su način učenja strpljenju, odnosno čekanju svog reda. Da bi se bacila kocka, pomaknuo pijun ili okrenuo kotač, svatko treba dočekati svoj red, koliko god mu je to teško, jer bez toga igra nema smisla.  Društvene igre zato uče djecu da postoji prigodan trenutak za sve i svakoga te da u igri nitko ne može biti centar pažnje.

2. Vježbaju matematičke vještine

Uz jednostavnu igru „Čovječe ne ljuti se“, djeca mogu naučiti brojati, a vi ih polako možete podučavati i vještini zbrajanja ako igrate s dvije kocke. U igri s bodovima možete malo većoj djeci (5-6 godina) dopustiti da vam pomognu zbrajati ili upisivati bodove. Igre kartama također su dobre za učenje matematike, osobito tablić, no on se ne može igrati s malom djecom koja nisu savladala osnovne matematičke vještine, no može biti dobra igra za vježbanje s onim malo većima. Budite strpljivi jer djeci treba malo više vremena da bi pohvatala „sve konce“, pa se oduprite želji da sve napravite sami jer ne možete dočekati da djeca zbroje ili upišu.

3. Vježbaju mozak

Igranje igara potaknut će dječji mozak na razmišljanje, sagledavane problema i njegovo rješavanje. Držat će ga zaposlenim i aktivnim. Bilo da igra uključuje neku strategiju, razmišljanje unaprijed, pamćenje ili dosjetljivost, sve je to dobra mentalna vježba koju niti jedno dijete ne bi smjelo propustiti.

4. Uče o posljedicama

Društvene igre dobre su i za naučiti djecu da svako djelo i odluka za sobom nose neku posljedicu, pozitivnu ili negativnu. Možda ne tako okrutnu kao što bi to moglo biti u stvarnom svijetu, ali djeca će se i ovako naučiti da ne može sve biti po njihovom i da nekad mogu i izgubiti ili svojim djelima i ponašanjem izazvati nešto negativno.

  1. Vježbaju biti timski igrač

Igrate li igre podijeljeni u timove, imate dobru mogućnost pokazati djeci kako to funkcionira kada se treba poštovati svakog igrača i iz njega izvući maksimum mogućnosti, jer svatko ima svoju jaku i slabu stranu. U timu nema najslabije karike i nitko nije manje bitan. U timu svi igrači donose odluku i nitko ne želi slušati isključivo „vrhovnog vođu“. Ima li vaše dijete problem s tim da uvijek mora biti glavno, timske igre mogle bi mu biti dobra lekcija.  Ako u nekom timu sudjeluje i roditelj, koji je po svom znanju i snazi„alfa igrač“ ne bi trebao biti dominantan, već samo usmjeriti djecu da se sama organiziraju, rješavaju probleme i donose zajednički odluke jer samo se tako postiže duh zajedništva.

6. Uče gubiti, odnosno, nositi se s gubitkom

Nitko ne voli igrati s onima koji ne znaju primiti poraz i koji nakon izgubljene igre plaču i bacaju sve oko sebe. Poraz je, naime sastavni dio života, a društvene igre najblaži pokazatelj toga da se svijet ne okreće oko nikoga i da ne možemo uvijek biti prvi. Kako su roditelji skloni udovoljavati maloj djeci, ona dobiju dojam da uvijek moraju biti pobjednici. No, kada malo odrastu (npr. 3+), vrijeme je da im pokažete da pobjeda nije rezervirana samo za njih i da izgubiti nije ništa strašno jer je riječ samo o igri koju možete uvijek iznova igrati, svaki put s drugačijim rezultatom.

  1. Vježbaju interakciju licem u lice

U svijetu gdje djeca provode sve više vremena pred malim ekranom i igre igraju uglavnom virtualno, društvene igre su pravi povratak u prošlost. No, potrudite se ne izgubiti taj dodir s prošlošću, jer igre na računalu ne možete igrati sa svojim djetetom, a društvene igre idealne su za obiteljske večeri i druženja. Veliki plus je što ćete uspjeti odlijepiti djecu od malih ekrana te usto s njima provesti kvalitetno vrijeme u dobrom raspoloženju i interakciji. Dijete će vjerojatno biti otvorenije za komunikaciju, za razliku od vremena kada „zaljubljeno“ promatra TV ekran i nema vas vremena pogledati.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.