Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Epidemija gripe očekuje se narednih tjedana, oboljelih ima u svim županijama

Epidemija gripe trajat će sve do ožujka kada se očekuje znatniji pad oboljenja

Gripa je u Hrvatskoj još je u početnoj fazi, a prema službenim podacima broj oboljelih za sada je manji od stotinu.

Zabilježeni su slučajevi oboljelih od gripe u većem broju županija (15), od kojih najveći broj na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje je na žalost od komplikacija i umro devetogodišnji dječak iz Metkovića.

Prema službenim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo, za sada virus ima umjereni intenzitet cirkulacije,  a epidemija gripe očekuje se u siječnju i potrajat će više tjedana dok se znatniji pad oboljelih očekuje tek u ožujku.

U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A, i to podtip A/H1N1/pdm09 (89 %), dok je u manjem udjelu (11 %) detektiran podtip A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

Prvi slučajevi gripe pojavili su se 28. studenoga što je mjesec dana ranije nego uobičajeno. S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u slijedećih par tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih uzrasta, djeca, radno aktivna populacija i stariji što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici.

Smatra se da će ove sezone gripu izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A – A/H1N1/ i A/H3N2/ te B virusi dvije linije i to Yamagata i Victoria. Upravo se i antigeni tih virusa nalaze u cjepivu pa je to ujedno najbolja prevencija za one koji se još uvijek žele zaštititi od ove uvijek neugodne i ozbiljne bolesti.

Cijepiti se može bez obzira što je gripa već počela jer najčešće traje sve do početka travnja. Sve ostale mjere zaštite i podizanje imuniteta su dobro došle ali niti jedna od njih ne može s tako visokom pouzdanošću zaštititi od virusa gripe kao cijepljenje.

Ove godine odaziv na cijepljenje bio je izuzetno dobar i potrošeno je oko 350 000 doza cjepiva.

Simptomi gripe:

• povišena temperatura
• drhtavica
• glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita
• bolovi u mišićima i zglobovima
• curenje i začepljenost nosa
• grlobolja

foto: madaise