Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dolaze topliji dani, s njima i komarci – zašto vas grizu i kako si pomoći?

komarci

Komarci nam često kvare tople ljetne večeri – možda je kriva krvna grupa ili temperatura našeg tijela


Veselimo se toplijim i dužim danima jer možemo više biti vani, šetati, uživati u parku. Samo da nije komaraca! Prema jednom uglednom svjetskom časopisu, komarci se nalaze na vrhu ljestvice najneugodnijih postojećih insekata. Crveni ubodi i plikovi koji svrbe mnoge ljude čine živčanima, o djeci da ne govorimo.

Ako osjećate da ste vi ili vaše dijete među onim nesretnicima koji privlače ove krvopije više nego ostali ljudi te većinu proljeća i ljeta provedete puni crvenih ugriza, evo objašnjenja zašto ste baš vi meta napada.

Istraživanja pokazuju da 20 posto populacije privlači komarce više nego onih ostalih, sretnijih 80 posto.

Ovo su stvari koje privlače insekte: krvna grupa (krvnu grupu 0 obožava većina komaraca!), mliječna kiselina (ovdje ulogu igraju znoj, tjelesna temperatura i genetski čimbenici), određene vrste bakterija koje imamo na koži, konzumacija alkohola, trudnoća te boja odjeće (Izbjegavajte crnu, crvenu i tamnoplavu).

Od genetike nitko ne može pobjeći, ali ako preskočite alkohol, pazite što oblačite i otuširate se pod finom hladnom vodom, možda ćete uspjeti barem se djelomično spasiti od napada.

Probajte i neke od ovih prirodnih načina obrane

U prozirnu teglu narežite nekoliko kriški limuna i limete,  stavite dvije grančice ružmarina te oko 10 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa. Ostatak tegle napunite vodom te na vrh stavite upaljenu lučicu koja može plutati. Navodno kombinacija mirisa tjera nepoželjne insekte. Za to je zaslužno eterično ulje limunskog eukaliptusa koje se smatra prirodnim odstranjivačem kukaca, no u većim količinama može čak biti i opasno.

Želite li možda probati napraviti prirodni gel, evo još jednog recepta koji navodno djeluje, prema portalu Good Housekeeping:

– Pomiješajte esencijalna ulja kao što su lavanda, ruža, pepermint, citronela ili ždralinjak s biljnim uljem i gelom Aloe Vera. Sigurno je za korištenje na koži i ugodno miriše.

foto: Lars Plougmann

Komentirajte