Istaknute teme Trudnoća

Dojenjem čuvate svoje i bebino zdravlje, ali štitite i okoliš

Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete, dojenje ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca ali i cijelog društva. Upravo iz tog razloga, i ove godine u prvom tjednu kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja.

Za razliku od prehrane umjetnim mlijekom, dojenjem se ne stvara otpad

Ovu inicijativu pokrenuo je Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja, a za cilj ima podizanje svijesti i poticanje aktivnijeg promicanja dojenja. Majčino mlijeko je naime prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Ove godine posebno se želi uputiti poruka da dojenjem čuvamo i okoliš. Naime, dojenje je jednostavno, besplatno i dostupno, a ove godine je, pod kraticom #WBW2020, naglasak Svjetskog tjedna dojenja stavljen na značaj dojenačke prehrane na okoliš i klimatske promjene i važnosti zaštite, promicanja i pružanja podrške dojenju za zdravlje kako ljudi tako i planeta.

Dojenje, uz brojne prepoznate pozitivne učinke na zdravlje, prema članku nedavno objavljenom u časopisu The BMJ, djeluje pozitivno i na očuvanje okoliša. Za razliku od prehrane dojenačkom formulom, dojenjem se ne stvaranja otpad. Zatim, dojenje ne zahtijeva dodatne proizvodne lance i procese koji imaju negativan utjecaj na okoliš te doprinose klimatskim promjenama. Konačno, priprema dojenačke formula zahtijeva zagrijavanje vode za što je potrebna potrošnja dodatne energije, što također nepovoljno djeluje na okoliš.

Kako bismo sačuvali kako zdravlje tako i okoliš u kojem živimo, neophodno je od najranije dobi te, u zaštitu okoliša uključiti i dojenje. Pritom je neophodno koristiti pristup koji istovremeno ima za cilj pružiti stručnu podršku majkama u uspostavi i provedbi dojenja u skladu s preporukama, osigurati dostupnost mlijeka iz banke mlijeka majkama koje nisu u mogućnosti dojiti svoju djecu te zagovarati važnost očuvanja i odgovornog ponašanja prema okolišu. Pružimo podršku dojenju za zdraviji planet!

Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti.

Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja rana jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš.  Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete u ranom, najosjetljivijem razdoblju, dojenje u skladu s preporukama ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.