Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dojenje dulje od dvije godine povezuju s propadanjem dječjih zuba

propadanjem dječjih zuba

Propadanje dječjih zuba stručnjaci su povezali s dugotrajnim dojenjem


Dojenje je izvrsno jer bebama donosi jako puno koristi. Osim zdravstvenih, dojenje zbližava i stvara posebnu vezu između majke i djeteta. No, nove studije otkrile su povezanost između duljeg dojenja i propadanja dječjih zuba. Naime, prema tim istraživanjima, ugroženi su zubi djece koja sišu i nakon druge godine života.

– Što češće majka doji dijete starije od dvije godine, to se više povećava mogućnost ozbiljnog oštećenja i propadanja prvih dječjih zubića – tvrde stručnjaci.

Postoje dva načina na koja produljeno dojenje loše utječe na dječje zube, dodaju stručnjaci. Prvi je majčino mlijeko koje samo po sebi ima sposobnost, doduše malu, ali ipak prisutnu da utječe na propadanje zuba. Ugljikohidrati i šećeri koje ono sadrži ne utječu dugotrajno dobro na djetetovu usnu šupljinu.

Drugi način je fizički, a ovdje čak nisu ugrožena samo dojena djeca već i ona koja su dulje vrijeme hranjena bočicom. Naime, prema Američkom državnom centru za sprječavanje kroničnih bolesti, u SAD-u je prošle godine oko 16 posto beba u dobi je u dobi do 6 mjeseci bilo isključivo dojeno. Pronađeno je da 40 posto djece koja su dojena od šest pa do 24 mjeseca starosti ima problema s propadanjem zuba.  Postotak se povećao kada su u obzir uzeli i djecu koja su dojena nakon druge godine života, pa su kod njih 48 posto pronađeni problemi sa zubima.

Kako to objasniti?

Stručnjaci tvrde da problem nastaje jer su prilikom sisanja mamine dojke (ili bočice) zubi stisnuti i to onemogućuje slini da dođe do njih. Slina je pak prijeko potrebna jer ispire bakterije u ustima. Stoga stručnjaci savjetuju majkama da ne ostave dijete da spava na dojci cijelu noć i da svakako brinu o zdravlju dječjih zuba od najranijih dana te da ih redovito čiste.

Ako mame inzistiraju na dojenju i nakon druge godine djetetova života, pedijatri savjetuju redovite odlaske zubaru i preglede zuba.

foto: James Jordan

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.