Istaknute teme Učenje i rekreacija

Dodatni razmaci u knjigama pomogli bi da djeca nauče brže čitati

razmaci u knjigama

Razmaci u knjigama kod pisanog teksta djeci pomažu u čitanju ali i razumijevanju

Čitanje je danas postala prava borba, jer primjećujete i sami, djeca sve manje vremena provode uz knjigu. Knjigu se “odradi”, a potom slijede one zabavnije stvari kao što su razne popularne igrice.

Knjiga je pak mnogima sve rjeđe zabava, a sve češće kazna, pa ne čudi činjenica i da djeca sve lošije čitaju.

No, nova istraživanja pokazuju kako bi se neki problemi vezani uz čitanje mogli jednostavno riješiti – povećavanjem razmaka u knjigama. Uz njih bi djeca, kažu studije, čitala znatno brže. To je posebno primijećeno kod djece koja imaju disleksiju: većim razmacima među riječima njihovo se čitanje ubrzalo za čak 13 posto.

Dakle, više odlomaka i više praznog prostora, veći razmaci među riječima i rezultat je vidljiv.

Kod djece koja nisu disleksična napredak je bio nešto manji te su ona svoje čitalačke vještine ubrzala za pet posto.

Zašto je to tako?

Glavni problem kod disleksične djece je što “ispuštaju” određene riječi na stranici, preskoče ih, ne primijete ili drugačije interpretiraju. To se najčešće događa kada je stranica cijela ispunjena tekstom pa riječi djeluju gotovo nagurane i nabacane jedna na drugu, kao da nema “odmora za oči”.

No, uz dovoljno razmaka, riječi se čine raširenijima, uočljivijima, čitljivijima, pa ih djeca mogu i brže pročitati. Posljedica bržeg čitanja je rast samopouzdanja kod djeteta i bolje razumijevanje onoga što je pročitano.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.