Edukacija i savjeti Istaknute teme

Djevojčica ošamarila vršnjaka jer ju je “šlatao”, treba li ju kazniti ili pohvaliti?

ošamarila

Da je dječaka ošamarila u školi, mogla je biti suspendirana do kraja polugodišta

Niti jedan roditelj ne želi odgojiti nasilno dijete i svi su svjesni kako se nasilje danas sankcionira strože nego ikada prije. Zato se majka osmogodišnje djevojčice našla u dilemi kada je od kćeri saznala da je svom snagom ošamarila dječaka koji ju je “uhvatio za guzu”. Je li primjereno reagirati na šamar kaznom ili podržati djevojčicu jer se zauzela za sebe?

Cijelu situaciju sama majka djevojčice nije vidjela, već je sve čula od poznanice. Njezina se kći naime tog dana vozila romobilom “gledajući svoja posla” kada joj je prišla skupina vršnjaka. Od njih ju je jedan, i ranije svima u školi poznat kao “problematičan”, uhvatio za guzu.

Djevojčica nije ustuknula, nije pobjegla niti zaplakala. Iako je svom razredu bila poznata kao ona koja će se rijetko oglasiti ili zauzeti za sebe, snažno je zamahnula i vršnjaku zalijepila, kako se pričalo, epsku šamarčinu. Onu od koje ostaje trag prstiju na licu. Osmogodišnjak je smjesta briznuo u plač, a cijelu je stvar prekinula upravo ta poznanica, Odlučila je nazvati mamu dječaka kao i djevojčice te ih obavijestiti što se dogodilo.

Majka dječaka smjesta se ispričala zbog onog što je njezin sin napravio. Nije pak pokazivala nikakvu ljutnju što je ošamaren. Djevojčica je pak bila vidno potresena.

-I sama zna da za ovu dob na većini mjesta vrijedi nula tolerancije na nasilje. Lako je mogla biti kažnjena ili sankcionirana. Da je to napravila u školi, mogla je lako biti suspendirana do kraja polugodišta – zaključila je djevojčičina mama.

No, događaj se nije zbio u školi, a mama si nije mogla pomoći da ne osjeti određeni ponos zbog kćerine reakcije. Pogotovo jer je oduvijek poznata kao šutljiva, miroljubiva i povučena – tip djeteta kojeg svi rado “gaze”.

Ipak, zapitala se, što reći svojoj kćeri? Treba li ju opomenuti zbog toga što je odabrala nasilje ili ju pohvaliti što se obranila?

Ispričavši svoje iskustvo na društvenim mrežama, dobila je mnoštvo savjeta i komentara – podrške.

Od toga da je djevojčica postupila na jedini način na koji je u tom trenutku mogla, do toga da je jedna žena napisala da bi voljela, ako njezin sin to ikada napravi, također dobije šamar.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.