Istaknute teme Prehrana Zabava i zanimljivosti

Djetetovo stalno buđenje noću mama “iskorijenila” – bananom!

buđenje noću

Buđenje noću postalo je velik problem za ovu englesku obitelj


Trogodišnjak koji nikako nije uspio prespavati cijelu noć i često se budio, “izliječen  je” i to bananama! Do otkrića da banane liječe nesanicu došlo se u engleskom gradiću Rotherhamu, a za njega je zaslužna dječakova majka, Maryann Battersy. Ona je nakon tri godine izgubila nadu da će se njezin sin Aaron ikada probuditi odmoran.

Aaron je inače rođen 14 tjedana prerano i u bolnici su ga morali buditi svakih sat vremena zbog hranjenja. Kada je u dobi od četiri mjeseca pušten kući, sa sobom je ponio i bolničku rutinu spavanja.

Marayann kaže kako su već bili na rubu živaca i da su se pribojavali svake nadolazeće noći. Nikada nisu znali koliko će se Aaron ovog puta naspavati. Nespavanje je, ispričala je, imalo velik utjecaj i na njegovo ponašanje preko dana. Znao je biti mrzovoljan, udarati sebe ili druge, vrištati…

– Usto bi škripao zubima i bio jako nemiran – dodala je Maryann, pojašnjavajući kako su to isto znakovi nesanice.

Aaron se tijekom noći znao probuditi vrišteći te se žalio na čudovišta i pauke. Često bi iskočio iz kreveta u tri ujutro završavajući sa spavanjem, što je njegove roditelje dovelo do ruba iscrpljenosti.

Maryann je iskušala razne metode smirivanja i uspavljivanja. Umirujuću muziku, posebna svjetla, različite pokrivače, čak je i sobu preuredila no ništa nije pomoglo.

Aaron je također liječen melatoninom, hormonom koji regulira dnevni ciklus organizma, no ni ta metoda nije polučila uspjeh. Maryann se naposljetku obratila stručnjakinji na tom polju, koja je savjetovala da Aaron pojede pola banane prije odlaska u krevet. Bilo je toliko jednostavno. Maryann je poslušala njezin savjet te tvrdi da danas Aaron spava cijelu noć. Osim toga, odlazi na spavanje u 20 sati, a budi se u sedam ujutro.

– Sada smo napokon normalna obitelj. Aaron ode na spavanje, a muž i ja možemo zajedno provoditi vrijeme. On se isto potpuno promijenio. Sad je puno sretniji dječak – prokomentirala je Maryann.

Što je to tako čudesno u običnoj banani? Banana sadrži neke zanimljive hranjive tvari i minerale koji mogu pomoći tijelu da se opusti. Dobar su izvor magnezija i kalija koji su zaslužni za relaksaciju mišića. Banane također sadrže triptofan koji naše tijelo može pretvoriti u seratonin, a potom i u melatonin koji uzrokuje pospanost.

No, još je potreban znanstveni dokaz koji će potvrditi da nas hrana bogata triptofanom može uspavati. No, poznato je da nas ugljikohidrati  “uspavljuju”, a banana ima puno više ugljikohidrata nego drugo voće.

Maryann u svakom slučaju ne brine zašto je to tako  već je sretna jer djeluje na Aarona.

foto: Evan Long

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.