Istaknute teme Za roditelje

Djetetova dob igra važnu ulogu kako će razvod roditelja djelovati na njihovu psihu

Razvod roditelja drugačije će pogoditi dijete s obzirom na njegovu dob

Djeca čiji se roditelji razvedu u njihovom kasnom djetinjstvu ili u ranoj adolescentskoj dobi imaju veću šansu za razviti emocionalne probleme kao i probleme u ponašanju.

Istraživanja koja potkrepljuju ovu tezu provedena su na 6000 djece rođene u Velikoj Britaniji na prijelazu s 20. na 21. stoljeće.

Znanstvenici su se u svom istraživanju usredotočili na mentalno zdravlje djece u starosti od 3, 5, 7, 11 te 14 godina. U istraživanju su proučavali emocionalne probleme djece kao što su anksioznost, promjene raspoloženja, mrzovolja te probleme u ponašanju kao što su neposlušnost i glumljenje. Usporedili su dobivene informacije da vide koliko se razlikuju kod djece čiji su se roditelji rastali od one čiji nisu.

Petina djece koju je studija obuhvatila proživjela su rastavu roditelja kada su bili u dobi od 3 do 14 godina. Djeca čiji su se roditelji rastali u njihovom kasnom djetinjstvu, odnosno u dobi od 7 do 14 godina, imala su više emocionalnih problema i to za otprilike 16 posto te 8 posto više problema u ponašanju od djece koja su razvod proživjela u dobi od 3 do 7 godina. Djeca koja su razvod roditelja doživjela ranije imala su otprilike jednako problema u ponašanju do 14 godine kao i ona koja žive s oba roditelja.

Emocionalni problemi djece čiji su se roditelji kasnije razvili podjednaki su kod oba spola, no problemi u ponašanju češći su kod dječaka. djeca bogatih roditelja koja su obasuta mnogim privilegijama jednako su podložna ovim problemima kao i djeca iz manje privilegiranih obitelji, otkriveno je studijom.

Profesorica Emla Fitzsimons, koautorica studije, izjavila je:

-Pitanje mentalnog zdravlja adolescenata vrlo je važno te ako ima problema bitno je promptno ustanoviti uzrok. Bez sumnje ima mnogo faktora, a naše je istraživanje usredotočeno na ulogu raspada obitelji. Otkriva da su obiteljski rascjepi koji se javljaju u kasnom, ali ne i ranom djetinjstvu štetni za mentalno zdravlje adolescenata. Jedan od mogućih razloga za to je što su djeca u ovoj dobi osjetljivija na dinamiku odnosa. Također, obiteljski problemi mogu prouzročiti i probleme u školi kao i odnose među prijateljima u ovoj fazi djetinjstva.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.