Edukacija i savjeti Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Djedovi i bake svojim zastarjelim roditeljskim uvjerenjima djeci mogu i opasno naškoditi!

zastarjelim roditeljskim uvjerenjima

Zastarjelim roditeljskim uvjerenjima bake i djedovi ponekad mogu nanijeti više štete nego koristi


Trljanje desni viskijem, skidanje temperature rakijom ili ledenom vodom ili pak razni biljni i šećerni sirupi i zaslađeni čajevi za bolju probavu samo su neki od trikova koje brojne bake i djedovi još uvijek prakticiraju. Ovaj put na svojim unucima. No, nova studija pokazuje da takvim metodama mogu zapravo ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Glavni istraživač dr. Andrew Adesman kazao je da su brojni bake i djedovi promijenili svoje metode prihvativši moderne te više ne koriste svoje stare navike kada su podizali svoju djecu kada je i trljanje desni viskijem bilo prihvatljivo.

Jedan od najstrašnijih primjera koji mnogi prakticiraju je da  još nisu uvijek svjesni da bebe trebaju spavati na leđima, a ne na trbuhu.

Također, dr. Adesman je u svojoj studiji ustanovio da 44 posto ispitanih smatra da su ledene kupke dobar način da se skine vrlo visoka temperatura.

– Istina je da ledene kupke mogu uzrokovati hipotermiju. Mlaka ili topla kupka se koristi za sniženje temperature, ne ledena – upozorio je.

Preporučio je da bi s obzirom na rezultate analize bake i djedovi trebali odlaziti na tečajeve za njegu prije nego što preuzmu odgovornost za skrb o djeci, čak i na pola radnog vremena.

Smatra da i pedijatri također mogu pomoći bakama i djedovima da osuvremene metode odgoja. To je posebno važno jer su oni često društveno zakinuti te nemaju gdje usvajati nove spoznaje o roditeljstvu jer se kreću u krugovima u kojima to više nije tema, za razliku kada su i sami bili roditelji.

– Mislim također da pedijatri moraju procijeniti ne samo zdravlje i dobrobit djeteta, već da se moraju raspitati i o tjelesnom i socijalnom zdravlju bake i djeda koji su preuzeli odgovornost za podizanje djeteta. Budući da djed i baka često nisu planirali čuvati unuke nego su se našli u poziciji da moraju uskočiti pomoći svojoj djeci, često im čuvanje može predstavljati izazov u mnogim područjima – poručio je Adesman, upozorivši da ako se baka i djed odluče na čuvanje, trebaju prihvatiti neka pravila o dječjoj sigurnosti, kao i roditeljska pravila.

Iako se ponekad mnogi roditelji osjećaju loše ako daju brojne upute roditeljima oko čuvanja djece, ovo istraživanje služi kao dobar podsjetnik da nikada ne možete biti previše detaljni!

-Samo budite sigurni da koristite nježan ton umjesto da ih kritizirate. Zapamtite, oni vam samo pokušavaju pomoći – zaključio je Adesman.

foto: simondtaylor

Komentirajte