Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Djecu sa slušnim pomagalima vršnjaci smatraju manje uspješnom

slušnim pomagalima

Čak i sami vršnjaci djecu sa slušnim pomagalima doživljavaju lošije prihvaćenu u društvu

Posljednjih godina ulažu se veliki napori za smanjivanje diskriminacije te umanjivanje negativnog pulsa javnosti naspram ljudi s teškoćama, posebno djece.

Taj trud posebno je vidljiv u odgojno obrazovnim ustanovama, vrtićima i školama. Razredi i grupe postaju inkluzivniji, s djecom se radi na prihvaćanju vršnjaka, a i sam medijski pristup se promijenio.

No, je li to bilo dovoljno za neki značajniji preokret u društvu? Kako sve ide malim koracima, tako i ovaj trud, jer istraživanja pokazuju kako situacija nije bajna.

Konkretno istraživanje provedeno je oko percepcije djece sa slušnim teškoćama te je okriveno kako predrasude kod djece i dalje postoje.

Studija je provedena na 45 djece u dobi između 6 i 11 godina. Djeci su dane slike druge djece, neke sa slušnim pomagalima, druge bez. Ispitanici su potom morali odgovarati na pitanja povezana sa svakim djetetom sa slike.

S obzirom na rezultate, uočeno je da su slušna pomagala itekako utjecala na odgovore sudionika. To se najviše pokazalo na području fizičke kompetencije gdje se ispostavilo kako ispitanici svoje vršnjake sa slušnim pomagalima ne doživljavaju jednako fizički sposobnima. Također, percipiraju ih i kao lošije prihvaćene u društvu, što često završi tako da će im i oni teže prići jer ih smatraju “mane poželjnima” za druženje.

Takve odgovore dali su čak i najmlađi ispitanici od svega šest godina starosti.

Pozitivna je pak strana da djeca jednako tako nisu povezivala nikakve negativne konotacije s vršnjacima sa slušnim pomagalima, ali jednostavno ih nisu smatrali jednako uspješnima, niti u društvenom životu, niti u ostalim životnim segmentima.

Provoditelji studije smatraju kako u razbijanju predrasuda i dalje najveću ulogu igraju odrasli, roditelji i učitelji.

Roditelji mogu djeci u svakodnevni život uvesti knjige s različitim junacima, od kojih neki imaju i teškoće, te im također omogućiti da gledaju i takve filmove te općenito u igru uključiti aktere s teškoćama, bilo da se radi o medi, lutki ili superjunaku.

Učitelji pak mogu poticati suradnju i interakciju među svim učenicima te ih opskrbiti štivom i materijalima koji će djecu s teškoćama prikazati u pozitivnom svjetlu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.