Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Djecu s teškoćama posebno je pogodila socijalna izolacija – depresivna su, anksiozna i bezvoljna

socijalna izolacija

Socijalna izolacija uzela je danak: djeca su depresivna, osamljena i anksiozna

Socijalno distanciranje, razne izolacijske mjere, nedostatak aktivnosti, zatvaranje, otvaranje pa opet zatvaranje raznih sportskih klubova i slično negativno je utjecalo na svu djecu. No, studije otkrivaju, u svemu su posebno nastradala djeca s teškoćama.

Prema nekim provedenim istraživanjima, pandemija je socijalno izolirala gotovo 90 posto djece s raznim vrstama teškoća! Čak pola ispitanih obitelji istaknulo je kako njihova djeca nisu imala socijalni kontakt s nekim prijateljem virtualno ili uživo oko mjesec dana.

Nekom to možda zvuči puno, drugome ne tako strašno, ali evo zašto je problematično.

Iz obitelji su istaknuli kako je izolacija negativno utjecala na socijalne vještine njihove djece. Kao što ističu iz Zaklade za resurse djece s teškoćama u učenju, takva se djeca oslanjaju na interakciju s vršnjacima kako bi naučila asertivnost, aktivno slušanje i dekodiranje govora tijela. Bez dosljednih svakodnevnih interakcija, mnoga će djeca stagnirati i vratiti se starim navikama.

Nadalje, socijalna izolacija uzima danak i na mentalnom zdravlju djece s teškoćama. Preko 60 posto roditelja u studiji reklo je da je njihovo dijete postajalo sve tjeskobnije kako se pandemija nastavljala, do te mjere da njihovi simptomi ukazuju na anksiozni poremećaj. Još gore, gotovo tri četvrtine djece često se čini nesretnima i obeshrabrenima.

Pročitaj još: “Život roditelja djece s teškoćama – izolirani život?”

I na kraju, ne pati samo dijete, već i njegovi roditelji te braća i sestre. Ovisno o djetetovu općenitu zdravstvenu stanju, to može uvelike ograničavati izlaske i društvene kontakte i odnose drugih članova obitelji koji se isto moraju držati strožih pravila i izolirati se više nego što bi trebali.

Objavljivanjem ovakvih vijesti i studija, organizacije koje brinu o djeci s teškoćama nadaju se kako će nešto zazvoniti u uhu vladajućih. Oni bi, apeliraju, trebali uzeti u obzir ove poteškoće i razviti plan oporavka posebno za te obitelji kako bi njihova djeca konačno mogla dobiti specijaliziranu pažnju i njegu koja im je potrebna.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.