Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dječji balzami za usne puni su kemikalija, umjetnih boja i mirisa

Using some of mum’s lipstick

Balzami za usne čine se kao spas u zadnji čas – ali u stvari nisu baš bezazleni

Ispucale usne kod male djece čest su problem. Zimski period je taj kada je pucanje osjetljive kože usana najčešće, no djeca sline, grickaju, žvaču i diraju, pa do ispucalih usana može doći u bilo koje godine.

Taj osjećaj je neugodan, usta usto i ne djeluju lijepo, pa posegnemo za prvom pomoći koja će naše mališane riješiti boli i nelagode. A to su dječji blazami za usta, mirišljava rješenja koja ponekad daju i neodoljivu boju malim ustima.

No, balzam za usne možda nije najbolje rješenje, pa se čak došlo i do zaključka da je potencijalno opasan za djecu.

Zašto?

Mnogi od njih sadrže kamfor koji može potencijalno biti toksičan ili lanolin koji može sadržavati alkohol ili pesticide. Tu su još i umjetni sastojci i kemikalije za dobivanje okusa i mirisa.

Na žalost, studije pokazuju da čak i male doze kamfora mogu biti kobne za malu djecu, pogotovo ako ga unesu u organizam. Kamfor može prouzrokovati probavne smetnje ili neurološka oštećenja ako se proguta. To obično uzrokuje mučninu, povraćanje, poteškoće s disanjem i napadaje.

Nanošenje na kožu i usne može izazvati umjerenu ili jaku iritaciju. Lanolin je, kada se sve uzme u obzir, ipak znatno sigurnija opcija. No djeca mogu imati alergijsku reakciju i na njega.

Što se tiče okusa i mirisa dječjih balzama na žalost, 95 posto njih dolazi od umjetnih kemikalija koje zasigurno nisu dobre, pogotovo ne za područje kao što su usne.

Što na kraju napraviti? Koristiti dječje balzame ili ne? Stručnjaci kažu da bolje ne, iako na tržištu postoje neki koji zadovoljavaju kriterije, ali o tome se treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Najbolje je, savjetuju, odabrati proizvod na bazi prirodnog kokosovog ulja ili pčelinjeg voska jer su oni najsigurniji.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.