Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Dječje kutije za Badnjak: Hoće li se ovaj trend proširiti i Hrvatskom?

kutija za Badnjak

Kutije za Badnjak roditeljima nameću dodatni trošak, no mnogi tvrde da im se isplati

Roditelji za Božić troše sve više novaca na djecu, potvrđuju to istraživanja, ali priznaju i oni sami. Ipak je to najveselije doba godine, a kad se tu pridoda i Sveti Nikola koji “nam dolazi” početkom prosinca i čiji su darovi sve manje skromni, možemo bez greške zaključiti da se djeci zadnjeg mjeseca u kalendaru zaista osmjehne sreća.

Razni su argumenti zašto djetetu priuštiti sve. Od toga da imaju i njegovi vršnjaci, do onoga da netko ispunjava želje jer on sam kao mali nije imao, pa želi da njegovo dijete uživa u blagostanju. Neki pak kažu da su imali i oni i znaju kakvo je to veselje, pa jednako žele i za svoju djecu. Playstationi, dronovi, igrice, lego kocke, satovi, dresovi, barbike i razni štekčući plišanci naći će tako svoje mjesto pod borom i ove godine.

No, kako poklona nikad nije u stvari dosta, osim Svetog Nikole i Djedova Božićnjaka ili Mraza (a ima nekih koji još i slave rođendane u prosincu!), i roditelji su odlučili na još jedan način uveličati djeci to blagdansko vrijeme.

Naime, narednih godina, jer čudno je da već nije, u našem podneblju mogao bi zaživjeti još jedan rastući, potrošački trend. Radi se o “Christmas eve box”, odnosno kutijama koje roditelji djeci daruju na Badnju večer. Zašto?

Pa, ispostavilo se da je nekoj djeci, najčešće onoj mlađoj, vrlo stresno i teško čekati Božić. Iščekivanje nikad ulovljenog Djeda mnoge drži budnima do kasnih noćnih sati jer ne mogu dočekati da odmotaju svoje darove.  Ova kutija trebala bi tako odigrati ulogu kutije za pravu pomoć i barem ih donekle utješi i olakšati im noć.

Kako je sve uopće započelo? Čovjek bi rekao da je majka začetka naravno Amerika, ali čini se da je Christmas Eve box u stvari krenula iz Njemačke te se proširila Velikom Britanijom te naravno neumoljivom brzinom stigla i u Ameriku i Kanadu.

Bilo je to negdje još davne 2014 godine, kada veliki broj roditelja još nije niti znao što je “kutija za Badnjak” te su mnogi na nju okretali očima. No, 2016. njezina upotreba se već utrostručila, a već ju se moglo i kupiti u trgovinama, u kojima je najtraženija bila između 13. i 19. studenog.

kutija za Badnjak

– Ne možemo posve točno odrediti kada je sve krenulo, no jedno je sigurno. Radi se o trendu koji je samo čekao da bude otkriven – istaknuo je jedan konzumeristički ekspert. Dodao je kako će taj proizvod naći kupce u obiteljima bogatije srednje klase koja si može priuštiti trošiti više novaca na nepotrebne stvari ili pak obitelji koje su štedjele dodatni novac baš za božićne poklone.

Navodno je “okidač” za njezino lansiranje od strane roditelja bilo to što se u nekim zemljama djeci pokloni daju već na samu Badnju večer. Njemački roditelji nisu željeli zakidati svoju djecu koju tradicionalno daruju na Božić, pa su ih sitnim poklonima željeli utješiti prije samog velikog Dana.

Cijena kutije može varirati s obzirom na kvalitetu i punjenje, pa se tako jeftinije varijante mogu složiti već za oko (u našoj protuvrijednosti) 100 kuna, dok će roditelji dubljeg džepa potrošiti i preko 800 kuna da napune kutiju svog mezimca! Ima i onih koji čak posebno naručuju personalizirane kutije s ugraviranim dječjim imenima ili oslikanim božićnim motivima i na njih troše zanimljive svote novca.

kutije za Badnjak

Jedna mama iz Britanije objasnila je zašto joj u stvari treba ta kutija.

– Što za pravo raditi s djecom na Badnjak? Trgovine su zatvorene, svi su u svojim domovima, zaposleni sami sobom i čekanjem Božića. Klinci ne znaju što će i dosadno im je – kazala je.

A Božić nije lako dočekati. Zato je tu kutija koja sadrži sve za večernju zabavu. Ona može biti kartonska ili drvena te u nekoj izvornoj varijanti sadrži dječju pidžamu (naravno božićnu) smjesu za toplu čokoladu, božićne filmove, neku društvenu igru i knjigu s pričama. U njoj mogu biti i slatkiši i kupka za kadu. Ekstravagantni roditelji poklanjaju djeci u kutijama pakete jednakih božićnih pidžama za cijelu obitelj, kako bi večer prošla u što “blagdanskijem” duhu. Još jedan dodatni, a nepotrebni trošak kažete?

Ova mama iz Velike Britanije ne misli tako. Tvrdi, njoj je kutija spas za nervozne klince i ako treba, punit će ju do kraja života, prije svakog Badnjaka.

Ako poželite blagdansku kutiju i sami složiti, trebate znati da Pinterest obiluje već brojnim idejama kako, što i zašto. Ako ju želite kupiti, možda ćete morati pričekati još neko vrijeme ili potegnuti negdje gdje ih ima. U svakom slučaju, čini se da je Božić bez njih, u nekim dijelovima svijeta,  nemoguće dočekati.

foto: pinterest

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.