Edukacija i savjeti Istaknute teme

Dječja prijateljstva ne izgledaju više kao nekada

prijateljstva

Prijateljstva u vrijeme pandemije dosta ovise i o roditeljima

Prijateljstvo i odnosi važni su za djecu i njihov razvoj. Prijatelj isu tu ne samo za druženje koje je vrlo bitno, već i za povjeravanje, zabavu, podršku…Ovo se uvijek činilo kao jednostavan koncept, ali pandemija je promijenila naličja prijateljstva. nastava se mnogima često selila online, a dogovori za igru ​​više se nisu smatrali “sigurnima”.

Istraživanja pokazuj uda su se tijekom ovih zadnjih godinu i pol dana prijateljstva u najmanju ruku zakomplicirala, a toga bi ponajviše trebali biti svjesni roditelji. Naime, iako su djeca slobodna da sama stvaraju odnose i prijateljstva, roditelji igraju važnu u logu u prijateljstvima koja njihova djeca ostvaraju.

No, prijateljstva su se kao i škole preselila u virtualni svijet, a dosta druženja se obavlja preko sms-ova te poruka kroz druge internetske servise, bilo da se radi o slanju tekstualne poruke, slike, filmova i slično.

Mnogi roditelji primijetili su kako im to kod djece stvara nezadovoljstvo i razdražljivost te su prijavljivani česti sukobi s prijateljima, koji se prije sms prijateljstava nisu događali u tolikoj mjeri.

Psiholozi smatraju da je lockdown mogao učvrstiti neka dublja i starija prijateljstva, dok je na potpunu marginu bacio djecu koja nisu stigla steći prijatelje ili su društveno povučenija pa se ne uklapaju lako.

Tu se vraćamo i na ulogu roditelja u cijeloj priči. Ako su roditelji u jednoj obitelji slijedili sve smjernice poput nošenja maski, cijepljenja, pojačane higijene i slično, dok roditelji iz druge obitelji nisu bili spremni učiniti slično ili isto, došlo je do izbjegavanja određenih prijatelja i udaljavanja jer roditelji nisu uspjeli naći zajednički pandemijski jezik.

Stručnjaci pak ističu kako ove promjene neće bitno utjecati na hijerarhiju stvorenu u školama i grupe koje su se već formirale. Na primjer grupa popularne djece, grupa sportaši, i oni “nepopularni”…ono što će se promijeniti je način na koji djeca komuniciraju, a roditelji moraju biti tu kao sustav podrške u osjetljivim vremenima.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.