Novosti i događanja

Dječja matineja u Maksimiru – djeca će učiti kako se igrati bez igračaka i bez ekrana

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s kazalištem Mali teatar 19. i 26. veljače priprema Dječju matineju. Ona će se sastojati od dva dijela: 1. Dječja predstava “Palac Sim, palac Tam” – 19. i 26.2. u 12h (ulaznica 40kn) i 2. Radionica “Tijelom sviraj, prste animiraj!”- 19. i 26.2. u 13h (ulaznica 50kn).

Djeca će učiti o mogućnostima koje im za igru pružaju osnovni alati – ruke, noge, lice, tijelo, glas

CILJ PREDSTAVE je predstaviti djeci mogućnosti igre bez igračaka i bez ekrana na kojima inače provode većinu slobodnog vremena. Mogućnosti koje pružaju osnovni alati za igru – ruke, noge, lice, tijelo, glas. Cilj je POTAKNUTI DJECU da sama eksperimentiraju i ISTRAŽUJU MOGUĆNOSTI koje im pruža takva igra. Namijenjena je djeci od 4 do 10 godina.

Priča je to o palcima dječaka Darka koji se kroz njegovo odrastanje često svađaju, čineći tako dječaka podijeljenog na dva pola. Tolerancija, različitosti, potreba za sjedinjavanjem, pobjeđivanje osobnih previranja, prijateljstvo, zajedništvo, samo su neke od tema kojima se ovaj slojeviti tekst bavi.

Radionoica TJELESNE PERKUSIJE namijenjena je za djecu od 6 do 12 godina. Pljeskanjem, udaranjem i pucketanjem prstima izražavamo sreću i veselje. Tjelesno perkusioniranje prirodna je metoda za izražavanje, a ovom radionicom otkrit ćemo neke mogućnosti kojima takva vrsta izražavanja može postati kreativna, te postati osnovom za daljnju igru, kreativnost i istraživanje. Polaznici će naučiti kako od osnovnih elemenata napraviti ritam, koji može služiti za pjesmu, ples i glazbenu kulisu kazališne predstave.

TJELESNO LUTKARSTVO
U drugom dijelu radionice kroz nekoliko dramsko-scenskih igara istražit ćemo koje nam mogućnosti ruke, noge, glava i drugi dijelovi tijela pružaju u kreiranju scenskih likova – lutaka životinja i ljudi, te scenskih maski.

Dlanovi i stopala kao udaraljke, te tijelo kao instrument prisutni su u ljudskoj povijesti od samih početaka civilizacije. Osnove tjelesnih perkusija leže u antropološkim, biološkim i sociološkim aspektima čovjekovog života. Dok su glasovi i zviždanja prapovijesnog čovjeka preteča melodije u glazbi, pljeskanja, udaranja i pucketanja preteča su ritma. Elementi tjelesnih perkusija od 19.stoljeća prisutni su u glazbenoj pedagogiji kao dio glazbenog treninga, a igre pljeskanja danas su prisutne kao neizbježan didaktički element u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju te nastavi osnovnih škola

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.