Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Dječaka s teškoćama izbacili iz kina jer se previše smijao

dječaka s teškoćama

Dječaka s teškoćama, majku i brata poslali van iz dvorane za vrijeme Dumba

Otići u kino s malim djetetom ponekad može biti naporno i izazovno, a ako je to još i dijete s teškoćama, govorimo o pravoj maloj pustolovini.

Toga je bila svjesna i Jennifer Daly koja je svog tri i pol godine starog sina odlučila povesti da pogledaju crtić Dumbo. Jonathan je inače rođen patuljastog rasta, što mu je uzrokovalo još i niz drugih problema, pa među ostalim koristi i invalidska kolica. Također, još uvijek ne može govoriti, no svoje osjećaje zna iskazati zvukovima,na primjer smijehom.

No, taj smijeh “presudio” je malenom Jonathanu, njegovoj mami i bratu koji su se jednog petka poslijepodne zaputili u kino u okolici Chicaga. Uživali su u crtiću Dumbo i otprilike sat vremena od početka filma, Jonathan se počeo smijuljiti jer mu se, kako kaže njegova majka, očito sviđala predstava. No, samo 10 minuta nakon, djelatnik kina im je priopćio da su dobili pritužbu zbog buke.

Jennifer Daly komentirala je da postoji niz načina kako ljudima priopćiti takvo nešto. Možete to reći majci i zamoliti ju da nešto poduzme ili ju pak samo obavijestiti da je pritužba došla. No,misli Jennifer, zamoliti majku i dijete da napuste kino usred predstave i to dječje na kojoj se dijete smijalo, zaista nije pravi način.

-Nisam mogla vjerovati da me izbacuju, preplavio me bijes. U svoje 43 godine nikada nisam izbačena iz kina – ispričala je Daly, dodajući da ju je osoblje također obavijestilo o filmovima prilagođenima djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, za koje ne vrijede ovakva pravila o buci i tijekom kojih se djeca mogu slobodno izraziti na bilo koji način.

-U tom trenutku mi nije bilo do ničega. Morala sam spakirati Jonathana i drugog sina. Izabrala sam sjedala pri vrhu, odmah do prolaza kako njegova kolica i boca s kisikom ne bi nikome smetali. No, ipak mi je bilo teško iskobeljati se, trajalo je vječnost, a osoblje me je požurivalo – požalila se Daly na Facebook stranici kina. Kaže, plakala je cijelo vrijeme, a iako su joj ponudili da se vrati u kino neki drugi dan, nije bila raspoložena. –

-Znate li vi koliko je meni teško bilo spakirati njih dvojicu i dovesti ih ovamo? Usto, radim puno radno vrijeme i nemam vremena- kazala je osoblju kina.

Njezin post uskoro je postao viralan.

-Nekome je telefon stalno zvonio, netko je svijetlio ekranom telefona po kinu, neki su pričali, ali mene ste izbacili. Ozbiljno? – pojadala se Jennifer nadalje u svojem postu.

Mediji koji su prenijeli njezinu priču obratili su se spomenutom kinu,tražeći objašnjenje, a dobili su odgovor kako su menadžeru kina za vrijeme predstave stigle “brojne pritužbe zbog buke koja nije prestajala”.

-Želimo svima omogućiti jednak doživljaj gledanja filma,a buka je to ometala. Proizvoditi takvu buku za vrijeme filma nije dozvoljeno – stajalo je u izjavi koja je pristigla.

Daly je pak objasnila da od kina ne želi nikakve kompenzacije, već samo da bolje istreniraju osoblje: da budu ljubazniji i da se malo stave u tuđu kožu prije nego što donesu zaključke na prečac.

foto: CBS Chicago

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.