Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Djeca već od šest godina mogu iskusiti srčane tegobe zbog debljine

debljine
.

Posljedice debljine iz djetinjstva prenose se i u odraslu dob

Pretilost djece zadnjih je godina gorući problem u svijetu. Na žalost, stručnjaci su otkrili da djeca već u dobi od šest godina, dakle radi se mahom o predškolcima, mogu patiti od srčanih tegoba upravo radi debljine. No, kod djece niže školske dobi situacija je još gora.

Osim srčanih problema, otkriveno je da su općenito podložniji raznim tegobama i bolestima kojima njihovi vršnjaci prosječne težine nisu. Jer, kao i pretili odrasli, pretila djeca nisu onoliko zdrava koliko bi trebala biti za svoju dob.

No, kada razmišljamo o tako maloj djeci, ne razmišljamo da bi mogla, unatoč suvišnim kilogramima, već imati problema sa srcem. No, srce je jedna pumpa koja ako radi pod pritiskom, bez obzira na starost, može se pokvariti.

Studijom provedenom u Danskoj otkriveno je da pretili predškolci imaju povišene razine šećera i inzulina u krvi. No, faktori rizika ipak nisu bili toliko visoki kao kod nešto starije djece, prvašića i drugašića.

Njihovi nalazi krvi bili su još alarmantniji, a sve razine vezane uz šećer uglavnom povišene.

U istraživanju je sudjelovalo oko 1000 djece u dobi od dvije i pol pa do osam godina. Sveukupno je oko 27 posto djece označeno kao pretilo, što je njih gotovo pa 300.

Nakon godinu dana od inicijalnog istraživanja provedeno je još jedno te je utvrđeno da se u to doba broj pretile školske djece još više povećao, dok su predškolci stagnirali.

Ovakva i slična istraživanja važna su, naglašavaju stručnjaci, jer pretilost u djetinjstvu najčešće se nastavlja i u odrasloj dobi te je rizični faktor za mnoge bolesti.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.