Prehrana Zdravlje i sigurnost

Djeca su nam sve deblja, tri puta tjedno jedu brzu hranu i dnevno gledaju po dva sata TV

Dječaci u dobi od 9 godina najdeblji su u jadranskoj regiji, a djevojčice u kontinentalnoj


Prema rezultatima istraživanja Europske inicijative praćenja debljine u djece (2015. i 2016.god)  u Hrvatskoj je 35 % djece u dobi od 8 do 9 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, te smo prema statistici među prvih pet europskih zemalja s tim problemom.

Ukupno 31 % djevojčica i 38,7 % dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Također, gledano po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6 %, dok je najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2 %.

Uočeno je da 56,1 % djece radnim danima provede dva ili više sati dnevno gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje, dok se vikendom taj postotak povećava na 87,4 %. Svako drugo dijete, njih 51,5 % provodi tri ili manje sati tjedno u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti. Nadalje, 9,7 % djece provede manje od jednog sata dnevno radnim danom igrajući se na otvorenom, a vikendom se 1,5 % igra na otvorenom.

Gledajući konzumaciju hrane i pića, uočeno je da više od tri puta tjedno 4,3 % djece jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27 % jede kolače, krafne ili pite, 31,1 % ih jede čokoladu ili bombone, dok 29,1 % djece više od tri puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom. Štoviše, 66,5 % djece ne jede svakodnevno svježe voće, a njih 82,8 % povrće.

Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, 22,9 % školske djece u Hrvatskoj ne jede svakodnevno doručak.

Podatci dobiveni ovim istraživanjem su kao poziv za hitnu intervenciju od velike pomoći zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji se bave problemom debljine, ne samo u smislu liječenja nego i s istaknutim naglaskom na prevenciji.

Na temelju mjerenja tjelesne visine, tjelesne mase i opsega struka i bokova prikupit će se i usporedbi podatke u cilju rutinskog praćenja statusa uhranjenosti djece u dobi od 6 do 9 godina te na temelju dobivenih podataka dobiti uvid u status uhranjenosti djece nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje.

Isto istraživanje provedeno je u preostalih 37 zemalja Eu, a istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz potporu Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

foto: Fort George G. Meade Public Affairs Office

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.