Novosti i događanja

Djeca se u bečkim parkovima špricaju do milje volje, a za presvlačenje imaju i garderobe

Djeca sama moraju pumpati vodu koja je ujedno i pitka pa se osim zabave uvijek mogu i osvježiti

Bečki mališani i ovog ljeta rashlađenje od vrućima mogu naći ne samo na mnogobojnim gradskim kupalištima, nego i na devet takozvanih vodenih igrališta za djecu koja pružaju nezaboravan provod.

Za razliku od bazena, gdje se uglavnom pliva, na vodenim igralištima djeca mogu eksperimentirati s vodom – prskati, gacati, brćkati se i graditi kule od pijeska.

Najveće takvo igralište koje se prostire na ukupno 15.000 m2 nalazi se u gradskoj četvrti Favoriten, a sastoji se od rječice, vodopada, potočića i jezerca koje se može prijeći uz pomoć skele.

Dodatna zanimljivost je i šest metara visoki vodotoranj s penjalicama i toboganima, a kako djeca kući ne bi išla mokra i puna pijeska roditeljima na raspolaganju stoji i svlačionica s WC-om.

Drugo po veličini vodeno igralište – 5.000 m2 – ono je na Dunavskom otoku koje također nudi velik broj različitih sprava za djecu te ogromni natkriveni pješčanik, gdje se djeca do mile volje mogu zabavljati u pijesku. Ulaz na sva vodena igrališta u potpunosti je besplatan.

U Beču su ovog ljeta na nekoliko lokacija poslavili i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu koja rashlađuje prolaznike u čemu naravno najviše uživaju mala djeca.

Grad posjeduje i 150 ukrasnih fontana koje rashlađuju trgove na kojima se nalaze, te preko 1.000 zdenaca i česmi s pitkom vodom koje su raspoređene na udaljenosti od 500 metara jedna od druge.

I u austrijskom glavnom gradu ima puno ljubitelja životinja pa je na Dunavu i njegovim kanalima uređeno nekoliko kupališta samo za pse. Ono najveće, koje se prostire na 14.000 m2 nalazi se na Dunavskom otoku (Donauinsel).

Sve ove mjere dio su posebnog paketa mjera bečke gradske uprave za koji je predviđeno izdvajanje od 2,3 milijuna eura. Pojedinačni okruzi pri tome sami mogu odlučivati o tome koje mjere smatraju najprikladnijima za svoj dio grada, počevši od ozelenjavanja fasada, preko postavljanja vodenih igrališta za djecu i mobilnih zdenaca s pitkom vodom, do sadnje drveća i gredica s višegodišnjim biljem i sl.

foto: Dječja posla, Christian Houdek, Christian Fürthner.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.