Zdravlje i sigurnost

Djeca sa sela manje alergična zbog proteina iz stajske prašine – koristit će se u terapiji alergijskih bolesti

Posljednjih desetljeća u cijelom svijetu raste broj oboljelih od astme i alergijskih bolesti. Za razvoj alergijskih bolesti postoji nekoliko čimbenika. Uz genetsku predispoziciju na to utječe onečišćenje okoliša, klimatske promjene te time izazvane promjene u biljnom svijetu i globalizacija hrane. Kao jedan od razloga porasta također se navodi pretjerana higijena.

S druge strane, djeca koja odrastaju u ruralnoj sredini rjeđe obolijevaju od astme, alergija i neurodermitisa jer su u kontaktu s različitim mikroorganizmima koji se nalaze u stajskom zraku, sijenu, prašini i stelji. Prema istraživanjima pozitivno djeluju posebne bakterije koje su prisutne u stajama u kojima se drže goveda, a koje štite od alergija. Konzumacija neprerađenog kravljeg mlijeka također smanjuje rizik od alergija.

Ovaj protein u kombinaciji sa željezom, cinkom i vitaminom A ima umirujuće djelovanje na imunitet

Znanstvenici s istraživačkog instituta Messerli Veterinarskog sveučilišta u Beču tražili su dosad neotkrivene molekule koje bi predstavljale ključan čimbenik iz okruženja krava i njihova mlijeka za zaštitu od alergija. U suradnji s austrijskim i međunarodnim radnim skupinama otkrili su faktor koji pritom igra odlučujuću ulogu – mliječni protein beta-laktoglobulin. Ovaj protein u kombinaciji s određenim mikronutrijentima kao što su željezo, cink i vitamin A ima umirujuće djelovanje na imunitet. No u suprotnom može izazvati alergije.

Koristeći filtere za zrak znanstvenici su pronašli velike količine mliječnog proteina u stajskoj prašini odakle udisanjem dospijeva u tijelo, a zrakom se prenosio i izvan staja. Ondje se vezao uz cink koji je važan element za imunitet. Ta se kombinacija mogla pronaći u okolnom zraku u radijusu od 300 metara od staja. Bečki znanstvenici potvrdili su da ne štiti samo od alergija na mlijeko, već i drugih vrsta alergijskih bolesti.

Daljnjim istraživanjima znanstvenici žele otkriti utječu li uvjeti u stajama, zdravstveno stanje i prehrana goveda na beta-laktoglobulin kao zaštitu od alergija. Stečena znanja pomoći će u terapiji alergijskih bolesti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.