Istaknute teme Odgoj

“Djeca ne večeraju sa mnom i suprugom, i tako će biti do daljnjega”

Mnogim je obiteljima večera idealna prilika da se roditelji i djeca nađu za istim stolom i pretresu sve uspone i padove u danu iza njih. no, ovi roditelji su na portalu Scarymommy podijelili kako je večera vrijeme koje ne žele provoditi s djecom, odnosno jesti s njima.

Jedna mama opisla je razloge zašto njihova djeca ne večeraju s njima

Djeca jedu na svojem dječjem stoliću, opisala je mama, dok ona i suprug uglavnom uživaju na kauču. Ako pak imaju goste, odrasli jedu za stolom u blagovaonici, a djeca su opet za svojim dječjim stolom.

-Svi misle kako nam je jesti s djecom nemoguće jer rade nered. No nije tako. Imaju 9, 7 i 5 godina i znaju se ponašati za stolom. Redovito ih izvodimo na ručak u restorane. Imamo dovoljno velik stol, djeca nakon jela pospreme za sobom. Ponekad zajedno pojedemo ručak za stolom, no to je uglavnom to, objasnila je bloggerica Elizabeth Broadbent.

Za sve one koji se ovome iščuđavaju, Elizabeth ima objašnjenje.

-Vrijeme večere meni je vrijeme koje imam jedan na jedan sa suprugom. To nije moje vrijeme za djecu, niti suprugovo vrijeme za njih. to je vrijeme za popiti čašu vina, pojesti nešto prisutno i voditi razgovore za odrasle osobe. Vrijeme kada mi možemo biti “mi” – ispričala je Broadbent.

Ako djeca “upadnu”, neće biti potjerana, ali roditelji će ih “pristojno ignorirati” dok ne potraže drugu zanimaciju. Jer, napominje, Broadbent, ovo je vrijeme za odrasle. Vrijeme kada nitko ne želi razgovarati o tome kako je najmlađe dijete pojelo bubu, što je srednje razmrljalo po kauču i slično. I djeca već po malo to “kopčaju”.

Premda istraživanja pokazuju kako su upravo obiteljske večere ono što izuzetno utječe na razvoj dječjeg vokabulara, ova bloggerica na to samo odmahuje rukom.

Kaže, njezina djeca već sada pokazuju zavidnu razinu govornih vještina, kao i pismenosti. Ne vidi da im je nedostatak zajedničkih večera naštetio.

-Možda će to neke ljude začuditi, ali mi u stvari razgovaramo sa svojom djecom svaki dan, o svemu. I ne trebamo čekati večeru da bi im se posvetili. U stvari, stalno razgovaramo s njima kada oni ili mi nismo uključeni u neku drugu aktivnost. Shvaćam da neki ljudi ne vide svoju djecu cijeli dan i onda se uhvate za večeru kao za jedini trenutak koji imaju s djecom u danu. ali ja sam s njima svaki dan, od jutra do mraka. I za sada ostaju na dječjem stolu – zaključila je Broadbent.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.