Edukacija i savjeti Istaknute teme

Djeca kojoj je dopušteno da “lutaju” odrast će u samopouzdanije osobe

lutaju

Djeca kojoj je dopušteno da lutaju i istražuju svoju okolinu, bolja su i u navigaciji

Mislite li da su se djeca nekad kretala slobodnije nego danas? Nisu uvijek bila roditeljima na oku, nije bilo aplikacija i pametnih satova kojima bi netko pratio kretanje, a cjelodnevna igra po cijelom naselju bila je svakidašnja i dobrodošla pojava.

Danas su dječja istraživanja, barem kad su mlađa djeca u pitanju, na roditeljske dogovore za igranje, odlaske u park, obiteljske izlete uvijek pod nadzorom. Volimo znati gdje su nam djeca, s kim su i kamo idu, čak i kad su već u poodrasloj dobi.

Znanstvenici imaju nešto za reći po tom pitanju, a to je njihova istraživanja pokazuju kako u stvari itekako ima veze koliko je djetetu dopušteno da samo istražuje. Važno je koliko samostalno može otići daleko od kuće. To igra binu ulogu, kažu, u tome koliko će biti samostalno i samopouzdano kada odraste.

Mnogi će na to odmahnuti rukom i reći ono što svi dobro znamo. Vremena su se promijenila. Nekad su već i petogodišnjaci sami lutali po park u manjim grupicama. Danas to nije tako, a roditelji su više no ikad zabrinuti za sigurnost svoje djece.

Istraživanje je provedeno na 159 tinejdžera kojima su postavljena razna pitanja vezana uz njihovo odrastanje te također, jesu li smjeli i koliko, udaljiti se od kuće.

Tinejdžeri su se izjašnjavali oko toga koje su im dužnosti roditelji povjeravali dok su bili djeca i koliko su mogli istraživati sami vlastitu okolinu. Otkriveno je da zaduženja koja su dobivali nisu previše utjecala na njihovo samopouzdanje i stvaranje slike o sebi. No, lutanje po kvartu jest. Djeca koja su imala više istraživačke slobode osjećala su se samopouzdanije i samouvjerenije.

Otkriveno je i da su odrastajući dječaci uglavnom imali više slobode za istraživanje od djevojčica, pa su zato uglavnom i bolji u navigaciji u prostoru od njih.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.