Istaknute teme Učenje i rekreacija

Djeca koja su išla u vrtić bolje se ponašaju od one koju su čuvali kod kuće

Vječna se debata vodi oko toga je li djeci bolje u jaslicama i vrtiću ili kod kuće pod budnim okom dadilje ili nekog člana obitelji. Svakako da obje opcije imaju svoje negativne i pozitivne strane, a roditelji su skloni naći više pozitivnih upravo u onoj koju su odabrali. Iako se čini da pravog i točnog zaključka niti nema, jedna studija rađena u Francuskoj kaže drugačije.

Djeci trebaju ići u vrtić iz jako puno razloga, smatraju znanstvenici

Ta studija priklonila se opciji jaslica i vrtića. Istraživanja koja su u njoj prezentirana pokazuju da su djeca, koja su počela pohađati neku od tih ustanova prije treće godine svog života, više socijalizirana i bolje se ponašaju.

Kako bi proveli studiju naziva “Rana dječja vrsta predviđanja dječjeg emocionalnog i bihevioralnog projiciranja ponašanja u srednje djetinjstvo, znanstvenici sa sveučilišta Sorbonna pratili su emocionalni razvoj i dobrobit djece 1428 djece od dana rođenja do osme godine.

Tijekom tog vremena roditelji djece su zamoljeni da ispune nekoliko anketa koje su ukazivale na emocionalno zdravlje djeteta i koje su trebale objasniti kako su se oni brinuli o svom djetetu do njegove treće godine.

Ankete su pokazale da je manja vjerojatnost da će djeca koja su pohađala jaslice ili vrtić imati probleme u ponašanju ili socijalizaciji, za razliku od one koju je čuvala dadilja ili član obitelji. Znanstvenici smatraju da pohađanje vrtića nije imalo utjecaj na djecu samo u ranim godinama njihova života, već i na njihovo kasnije djetinjstvo.

– Boravak u jaslicama ili vrtiću ima očite prednosti za dijete, prvenstveno njegove kognitivne, socijalne i bihevioralne vještine. Također, može smanjiti i emocionalne probleme u budućnosti – istaknula je Maria Melchior, jedna od autorica studije.

Foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.