Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Djeca koja se rijetko razbole – u čemu je tajna?

Stručnjaci smatraju da neke navike pomažu djeci da ostanu zdrava

Vjerojatno u vašem susjedstvu ili među vašim prijateljima postoji dijete koje gotovo nikada nije bolesno, dok svi drugi oko njega prebolijevaju razne viroze.

Znaju li njegovi roditelji nešto što vi ne znate? Vjerojatno ne, ali stručnjaci smatraju da neke navike pomažu djeci da ostanu zdrava i da se rijetko razbole:

1.Redovito pranje

Mala djeca sigurno nemaju naviku ići prati ruke dovoljno često, pa ih vi na to trebate usmjeriti. Ruke se peru nakon svakog dolaska izvana, prije jela, nakon obavljanja nužde…što ranije počnete, dijete će ranije usvojiti ovu dobru naviku. Redovito pranje ruku, dokazuju istraživanja, smanjuju mogućnost zaraze respiratornim i gastroenterološkim bolestima. Kako je potrebno da dijete pere ruke najmanje 15-20 sekundi, naučite ga da pranje ruku treba trajati jednako dugo kao i neka pjesmica koju će svaki put pjevati, pa će tako znati kad je gotovo.

2.Svakodnevne aktivnosti na otvorenom

Studije pokazuju da svakodnevne, umjerene tjelesne aktivnosti smanjuju broj viroza i prehlada koje dijete „pokupi“ kroz godinu dana, i to za 25 do 50 posto. Stručnjaci smatraju da je ključ u dobroj cirkulaciji koja nastane prilikom učestalog kretanja, pa se tijelo lakše i brže bori protiv inficiranih stanica.

3.Dovoljno sna

Pobrinite se da vam djeca ne ostaju budna do kasno i ne bude se rano jer manjak sna povećava mogućnost rizik za dobivanje prehlade za čak 50 posto. Bebe trebaju oko 14 sati sna, dok je predškolcima potrebno od 11 do čak 13 sati.

4.Naučite dijete da se ne dira po licu

Virusi prehlade i gripe ulaze u tijelo kroz nos, usta i oči, stoga naučite ili spriječite dijete da se dira rukama (pogotovo prljavima) po tim područjima. Zahtjevan zadatak i treba ga provoditi u kombinaciji s čestim pranjem ruku. Također, naučite dijete da nikada ne dijeli četkicu za zube, slamku ili čašu s drugima.

5.Balansirana i zdrava prehrana

Tanjur pun raznobojnog povrća ili voća pomoći će održati djetetov imunitet. Birajte hranu bogatu vitaminom C poput brokule ili naranči i D, kao što su tuna, punomasno mlijeko i žitarice. Jedenja jogurata, probiotika može također biti korisno za podizanje obrambenosti organizma.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.