Istaknute teme Odgoj

Djeca empatičnih roditelja imaju manju sklonost nasilju i agresiji

empatičnih roditelja

Kod empatičnih roditelja podrška i emocije su dio odgojnih rituala

Kao roditelji, želimo da nam djeca odrastu sretna, zdrava i uspješna. Usmjereni smo k tom cilju, ponekad čak toliko, da zaboravimo još neke važne aspekte kao što su razvoj emocionalne inteligencije i empatije.

Međutim, upravo nova istraživanja pokazuju da je empatija zapravo ključ pomoći da bi djeca u budućnosti izbjegla rizična ponašanja i postila uspjeh kao odrasli ljudi. Zapravo, ova istraživanja ističu koliko je važno da djeca osjećaju podršku svojih roditelja tijekom odrastanja.

Studijom provedenom na 4000 djece u dobi od 12 do 17 godina, pokušavalo se utvrditi u kakvom su odnosu roditeljska empatija i osjećaji koji su iskazivali djeci tijekom odrastanja, s njihovim ponašanjem tijekom puberteta i tinejdžerskih godina.

Istraživači su otkrili da djeca koja osjećaju empatiju i podršku od strane svojih roditelja, imaju manju vjerojatnost razvijanja rizičnih ponašanja ili delinkvencije.

Djeca koja se pak ne osjećaju voljeno i podržano od roditelja te su im uskraćivane briga i osjećajnost, imaju veću vjerojatnost od “zapadanja u nevolje” u dobi od 13 do 19 godina.

Nadalje, studijom je utvrđeno i da su roditeljska toplina, osjetljivost i snažna veza roditelja i djeteta pozitivno korelirali s djetetovim socijalnim ponašanjem i empatijom. Odnosno, kako će empatični roditelji odgojiti istu takvu djecu.

Djeca koja su pak odrasla u roditeljskom domu s manjkom empatiju, sklona su pak agresivnim ponašanjima, pa čak i nasilju u kasnijim godinama.

Svrha ove i sličnih studija je otvoriti roditeljima oči i ukazati im na važnost rada na djetetovoj emocionalnoj inteligenciji. Srećom, podučavanje djece empatiji nije teška misija – a roditelji s istom mogu započeti u bilo kojem trenutku.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.