Istaknute teme Trudnoća

Dijete vam može biti niže ako konzumirate kofein u trudnoći, kaže nova studija

kofein

Kofein u trudnoći, čak i vrlo mala doza, može utjecati na djetetov rast

Što je sigurno u trudnoći, a što nije, istraživanja, čini nam se, stalno pokazuju nešto drugo. Malo kofeina nikome ne može štetiti, pokazale su mnoge studije, a dozvoljeni unos ne bi trebao premašivati granicu od 200 miligrama dnevno. Ta brojka nekako je bila prihvatljiva čak i okorjelim kavoljupcima.

Žene pak kojima se od mirisa kave u trudnoći okretao želudac, nisu morale razbijati glavu oko toga unose li previše kofeina.

Uostalom, je li to s unosom kofeina nešto istraženo ili samo “urbana legenda”? Jer svatko je imao susjedu/prijateljicu/prijateljicu od prijateljice koja je pila pet kava dnevno, jela tunu, nije pila vitamine, a sve je i dalje ispalo dobro.

Nova studija pokazala je da unošenje sasvim male količine kofeina dnevno, odnosno čak i tako male kao što je pola šalice kave, ima negativne učinke. Odnosno, unos kofeina povezuje se s visinom djeteta, a istraživanja ukazuju na to da su djeca majki koje su konzumirala kofein, niža pri porođaju.

Studija je provedena na 1116 trudnica i možete ju pročitati ovdje.

U studiji među ostalim stoji da “su uočene razlike relativno male, ali da dobiveni nalazi mogu ukazivati na to da i male količine svakodnevno unesenog kofeina tijekom trudnoće imaju veze s nižim rastom djece tih majki”.

Dakle, premda nevelike, razlike su se itekako mogle uočiti oko četvrte godne djetetova života, a zatim su se još malo i povećale oko osme godine.

Kada su u pitanju pak drugi parametri, poput težine i indeksa tjelesne mase, nisu uočene nikakve razlike među djecom.

Ono što je ipak utješno je da ova studija ne daje konkretne dokaze da bi se te razlike u visini zbog konzumacije kofeina nastavile i u odrasloj dobi. Naime, tada bi postojali pravi razlozi za zabrinutost popu rizika od kardiometaboličkih bolesti, na primjer bolesti srca ili dijabetesa koji su povezani s nižim rastom.

Kofeinski okidači

Ako ste trudnica koja bi željela smanjiti unos kofeina, liječnici savjetuju da bi bilo korisno identificirati situacije ili raspoloženja u kojima pojačano žudite za kofeinom.

Kad biste mogli identificirati okidače, mogli biste i aktivno raditi na izbjegavanju situacija koje izazivaju tu potrebu, osobito tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Osobe koje piju kofein također bi mogle pronaći alternativu svojoj navici konzumiranja kofeina, poput pisanja dnevnika, odlaska u šetnju ili šalicu nekog zdravijeg pića koja će stvoriti neke nove rituale.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.