Istaknute teme Prehrana

Dijete vam jako sporo jede: primijenite ove strategije

sporo jede

Dijete koje sporo jede možda to i ne primjećuje – njegov život teče nekim drugim tempom

Zajednički obroci važni su za svaku obitelj jer tijekom jela mogu razmjenjivati priče, prepričavati dnevne događaje, družiti se i povezivati. No, zajednički obroci mogu biti i izazovni. Na primjer, ako vaše dijete jaaaakoooo polako jede i svaki obrok se protegne u vječnost. i na kraju i u mučenje. I za vas i njega.

Dakle, ako je obrok vašeg mališana gotov taman u vrijeme kada ste namjeravali početi raditi idući, vrijeme je da se zapitate što možete poduzeti. Donosimo lis tu prijedloga:

Pokušajte pronaći razlog

Ovaj dio nije uvijek jednostavan, ali je vrlo važan. Morate pronaći razlog zašto obroci tako dugo traju. Bez razloga, nema niti strategije koja će vam pomoći. Je li to nešto fizičke prirode? Možda dijete boli zub ili ima aftu u ustima zbog čega premeće hranu i sporo žvače? Možda je odveć sito u vrijeme obroka?

Razmislite što je jelo prije toga, jeste li mu netom prije ručka dozvolili da “gricne nešto” sa strane?

Također, dijete je možda odsutno i ne može se dovoljno koncentrirati na obrok. Što mu to odvlači pažnju?

Sklonite sve što ometa

Dakle, djetetu koje sporo jede možda nešto odvlači pažnju dok jede i jelo mu je “sporedna zabava”. Ako na stolu imate igračke, sad je pravo vrijeme da ih sklonite.

Kod sasvim male djece predmet ometanja može biti nešto neočekivano. Na primjer šarena kutija pahuljica na polici ili vaza neobičnog oblika. Zato, budite pažljivi u promatranju i čitanju znakova.

Raspravite

Činjenica je da djeca lebde kroz dan nekim svojim tempom i da nisu opterećena vremenom poput odraslih. Tako da postoji mogućnost da dijete uopće ne zna koliko je sporo u jelu! Jednostavno je tako opušteno da ne vidi razlog za žurbu. Ako je moguće, popričajte s njim o tome te iskažite svoja očekivanja.

Postavite i neke vremenske granice koje očekujete da će biti poštovane, a dijete motivirajte nekom zabavnom stvari koju ćete raditi nakon doručka, ručka ili večere.

Postavite granice

Ne želite biti strogi, ali nema smisla da se jedan obrok vremenski stopi s drugim jer dijete jede po nekoliko sati. Objasnite mu važnost i razliku obroka u danu i koliko bi svaki obrok terbao trajati.

Postavite granice i objasnite mu da doručak mora završiti za najviše pola sata. Vizualnim podsjetnicima pokažite mu da vrijeme prolazi i da se pola sata po malo smanjuje. Možete čak nabaviti simpatičan mali sat koji ćete staviti na stol i pokazati djetetu kako da prati kazaljke.

Izaberite pravu hranu

Djeca moraju jesti raznoliko, no to nije razlog da im se na tanjuru nađe hrana koju će razvlačiti satima. Servirajte hranu koju dijete voli, koja je vizualno privlačna u malim komadićima ili porcijama koje se lako uzimaju i žvaču.

Učinite zato svaki obrok privlačnim i “lako jedivim”.

Poslužite pravu porciju

Iako biste željeli da vaše maleno slisti cijeli tanjur i bude sito – krenite malim koracima. Male porcije koje će lako biti eliminirane s tanjura pomoći će vam da ranije počnete slaviti pobjede! Pokazat ćete djetetu kako se “ubrzalo” i kako doručak i ručak više nisu jedno te kako sad imate vremena raditi nešto zabavno, a to ne uključuje još dva sata za kuhinjskim stolom.

Dakle, malim koracima do velike pobjede.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.