Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

Dijete se počelo buditi noću – kako ne narušiti njegove navike spavanja

Većina novopečenih roditelja već je mentalno pripremljena na to da će se noću morati ustajati zbog svojih beba te da će morati “asistirati” kako bi ona nanovo usnula. No, raste i broj roditelja koji jednako tako ustaju noću zbog svoje već nešto veće, vrtićke djece i pomažu im da ponovo zaspu.

Dijete navike spavanja stječe od najranije dobi, a noćno buđenje treba povezati s fizičkim i mentalnim rastom

Možda će vas netko pokušati uvjeriti da to ne biste trebali raditi i da djeca “te dobi” mogu i sama utonuti u san. Stručnjaci pak kažu, ne činite ništa loše. Što u stvari treba znati o noćnim buđenjima?

1. Svi se noću budimo i mnogima je teško nanovo zaspati

I mi odrasli se borimo sa snom, pogotovo kada nikako ne uspijevamo umiriti tijelo i um. Ipak, to neugodno iskustvo možemo “filtrirati” kroz naš odrasli mozak, a usto smo i neovisni da situaciju riješimo kako god to želimo. Naši mališani pak još uvijek prolaze kroz fizički i mentalni rast tako da još uvijek trebaju našu pomoć kako bi uspostavili ili održali miran san.

2. I dvogodišnjaci imaju problema sa zubima

Sjećate li se onih ni malo zabavnih razdoblja kad su vašoj bebi izbijali zubi? Plač, bol, slinjenje, nespavanje, pa možda i temperatura? Tijekom druge godine života mališani i dalje mogu imati problema s bolnim zubima, odnosno izbijanjem kutnjaka, i to jednog po jednog. Prva dva kutnjaka, ona gornja stižu obično između 13 i 19 mjeseci starosti, dok donji uglavnom izbiju u dobi od 14 do 18 mjeseci.  Drugi gornji kutnjaci izbijaju pak između 25. i 33. mjeseca, a drugi donji između 23. i 31. mjeseca.

Dakle, kao što vidite, zubi mogu predstavljati problem u vrlo širokom razdoblju, pa imajte razumijevanja za “nesanicu” svoga djeteta. samo pomislite na bol s kojom se suočava.

3. Povezivanje nakon odvajanja

U drugoj godini života, mališani nešto više vremena provode odvojeno od svojih roditelja nego ranije. Kao i svako malo dijete, nakon tog razdvajanja, oni imaju intenzivnu potrebu da se povežu s voljenom osobom. A to povezivanje često znači i kontakt  u noćnim satima. Ne radi se o nečem što trebate obeshrabriti, a ako uspijete sebi predočiti da se ne radi o želji nego o djetetovoj potrebi – možda lakše podnesete ta mala noćna ometanja. Nekoj djeci tu potrebu možete utažiti s dodatnim vremenom koje ćete mu posvetiti tijekom večeri ili rutine uspavljivanja. Drugoj ipak niti to nije dovoljno.

4. Navike vašeg djeteta nisu zauvijek “izgubljene”

Vjerovali ili ne, skokovi u razvoju događaju se i kroz drugu godinu života. U vrijeme kada vaše dijete prolazi kroz novu životnu fazu te uči i doživljava nešto novo, tražit će pojačano vašu prisutnost.To ne znači da su njihove vještine spavanja potpuno nestale, samo trenutno postoje neki problemi s održavanjem sna. Bitno je da shvatite da ovo nije zauvijek i da će proći bez neke posebne intervencije.  
Ako pak osjećate iscrpljenost zbog djetetovih noćnih buđenja, odrijemajte dodatno poslijepodne, pođite ranije u krevet ili se nekih noći zamijenite s partnerom dok ova faza jednostavno ne prođe.

5. Još malo pa gotovo

Bilo kakva utjeha sad će vam se činiti slabom, ali znajte da će vrijeme tijekom kojega vas vaš mališan treba noću, prebrzo proletjeti. Pogledajte koliko ste napredovali od njegove prve noći do danas – nepojmljivo zar ne? Tako ćete napredovati i od ovog nespavanja do toga da mališan uopće neće htjeti biti s vama. Dakle, vjerujte, nikada nećete požaliti zbog vremena provedenog tješeći svoje dijete i zadovoljavajući njegove potrebe.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.