Edukacija i savjeti

Dijete se otkriva po noći – kako mu doskočiti?

Bacanje deke – hoće li se dijete prehladiti ako se otkriva cijelu noć? Ako se i vaše dijete otkriva cijelu noć i baca deku kojom ste ga vi pažljivo ušuškali, vjerojatno strepite od prehlada.

Ako se i vaše dijete otkriva cijelu noć i baca deku kojom ste ga vi pažljivo ušuškali, vjerojatno strepite od prehlada, upala i ozeblina kao i drugi roditelji koji se susreću s ovim problemom.

Dijete se otkriva po noći – što poduzeti prije nego se prehladi?

Ako ste došli u napast da pojačate grijanje, trebate imati na umu da nije ugodno, a ni zdravo spavati u pretoploj sobi, jer zrak postaje previše suh, što može dovesti do curenja nosa i suhog kašlja.

Što napraviti? Prvo možete provjeriti smrzava li se vaše dijete stvarno ili mu je jednostavno vruće pa se otkrilo. Ali, ne tako da provjerite ruke i noge, koji će vjerojatno biti hladni, posebno ruke jer su uvijek otkrivene. Popipajte djetetu trbuh. Ako je topao, sve je uredu, dijete se otkrilo jer mu je vruće. Hladan trbuh znak je za akciju, odnosno,trebali biste svoje dijete utopliti. Evo nekoliko stvari koje možete pokušati s djecom koja nisu ljubitelji deka.

Nabavite vreće za spavanje

Vreće za spavanje idealne su za onu djecu koja žele spavati u njima, što na žalost, nije uvijek slučaj. ‘Rade’ na principu deke iz koje je ‘nemoguće izaći’ i griju djecu ravnomjerno cijele noći. Ako se dijete opire vreći, probajte nabaviti neku s motivima i likovima koje voli i dovoljno prostranu da se ne osjeća zarobljeno.

Vreće za spavanje koje imaju noge

Da, i to postoji. Ako dijete ne može podnijeti ‘zarobljenost’ u vreći, možda će mu biti ugodnije ako nabavite vreću koja je krojena poput skafandera, odnosno, nema oblik klasične vreće, već ima poseban prostor za svaku nogu.

Obucite dijete u jednodijelnu pidžamu

Ako vreće nikako ne dolaze u obzir, tu je uvijek jednodijelna pidžama koja čuva izlazak topline i drži dijete grijanim bolje od dvodijelnih.

Navucite djetetu štramplice

Ako nemate pidžamu u jednom dijelu, poslužite se kombinacijom – body dugih rukava, gornji dio pidžame i debele štramplice. Princip sličan jednodijelnoj pidžami, ali dijete će se možda ipak osjećati slobodnije. Ako više ne koristite bodije, uzmite najdužu potkošulju.

Pokrijte dijete s više tankih slojeva

Umjesto da nabacite jenu debelu deku koja će ‘riješiti’ sav posao, pokrijte dijete s dvije ili tri tanje deke. To će ipak biti laganije i možda dijete neće imati poriv da sve zbaci sa sebe.

Spavajte s djetetom u istom krevetu

Osim što djetetu stvara ugodu i osjećaj sigurnosti, roditelj može svojom toplinom ugrijati dijete i ‘držati ga na oku’ ako se otkrije. Sigurno je manje naporno pokrivati dijete na krevetu pokraj sebe, nego ustajati do njegovog.

‘Europski’ i ‘engleski’ stil pokrivanja

Niti pokrivanje nije tako jednostavno kako se čini, pa postoje dva stila. Europski je onaj gdje samo lagano prebacimo deku preko djeteta. Onda kada ponovno uđete u sobu i vidite da je vaše dijete zbacilo deku, možete pokušati s ‘engleskim’ stilom. To znači pokrijete dijete dekom i zavučete rubove ispod madraca, što će barem neko vrijeme održati deku na mjestu.

Foto: 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.