Edukacija i savjeti Istaknute teme

Dijete se boji mraka? Evo kako mu pomoći

dijete se boji mraka

Dijete se boji mraka? Pomognite mu razgovorom i uvažavanjem njegovih problema


Većina djece, prije ili kasnije, počnu se bojati mraka. Ako su veća, taj strah mogu i znaju podijeliti s odraslima. Vrlo je važno da s djetetom izgradite odnos pun povjerenja jer samo tada će vam  dijete spremno povjeriti svoje probleme, bez straha da će biti ismijano ili naići na nerazumijevanje.

Pomognite svom djetetu da odlazak na spavanje ne postane prava noćna mora:

  1. Priznajte i uvažite dječje strahove

Odraslima, koji su zaboravili kako je to biti dijete, možda se čini da su ti strahovi jednostavno nebulozni i neutemeljeni. Jednog dana dijete normalno ode u krevet i zaspe, a iduće večer neće nikako na spavanje jer se boji mraka? Zeza li nas netko ovdje? Što se to moglo dogoditi u posljednja 24 sata? Najgora opcija je poslati dijete na spavanje riječima: „Nema te čega biti strah, idi na spavanje, sve je u redu“, jer ono što djecu plaši njima je itekako stvarno.  Zna se dogoditi da što više roditelji negiraju djetetov strah, on može postati sve veći. Zato najbolje: pokažite interes i saslušajte što će vam dijete ispričati. Potom kažite djetetu da ga u potpunosti razumijete i da ćete poduzeti sve što je u vašoj moći da otklonite njegov strah.

  1. Ispitajte dobro što je to tako strašno?

Događa se da djeca često ne znaju objasniti čega ih je strah, a roditelji razbijaju glavu što se to moglo dogoditi preko dana što je uplašilo njihovu djecu. Jesu li vidjeli nešto na tv-u? Je li ih netko napao u vrtiću? U svakom slučaju, provedite dnevno ekstra vremena sa svojim djetetom i posebno mu se posvetite, pa će strah prije spavanja vjerojatno biti manji.  Usto, pokušavajte na razne načine dokučiti čega se dijete boji, da biste to mogli efikasno riješiti. Ponekad se radi jednostavno o osjećaju osamljenosti, odnosno dijete se osjeća samo i želi biti uz nekoga, a tu emociju protumači kao strah.

  1. Otjerajte strahove

Ovo ćete prekrojiti prema djetetovim individualnim potrebama jer svako dijete ima svoje strahove kao što svaki roditelj ima svoje načine za borbu protiv njih. Možda malo više maženja i tješenja može riješiti stvar. Dobra ideja je ostaviti i noćnu lampu upaljenu ili vrata od sobe ne zatvoriti do kraja da dijete vidi svjetlo i čuje glasove iz susjedne sobe. Tu naravno treba pripaziti da te stvari ne razbude dijete.

Možete se odlučiti za varijantu naljepnica za zid koje svijetle u mraku, što je puno blaže od noćne lampe. U suzbijanju strahova može pomoći i omiljena dekica ili neka nova plišana životinja koja će ‘čuvati’ dijete i nabavljena je baš zato što može otjerati ‘svakoga’. Možete također ‘provjeriti’ cijelu sobu prije spavanja zajedno s djetetom. Zavirite u ormare i ispod kreveta, da se uvjeri kako u njima nema nikoga. Budite kreativni i smislite neko vaše oružje u borbi protiv čudovišta, vještica, baba roga…

Ako ste imali baby – monitor dok vam je dijete bilo malo, možete ga opet uključiti i napomenuti djetetu da čujete sve što se događa u njegovoj sobi i da ga nema čega biti strah.

dijete se boji mraka

  1. Informirajte dijete

Ako ste slučajno u fazi gdje možete i saznali ste što točno plaši vaše dijete (zmije, vuk, vatra), možete ga podučiti i objasniti mu nešto o njegovim strahovima. Na primjer, objasnite djetetu što zmija jede – miševe, a sigurno ne može pojesti dijete njegove veličine (barem ne zmije u našim krajevima). Recite djetetu da vuk živi u šumi i da ne može nikako ući u vašu kuću jer su vrata zaključana, a tu su i mama i tata. Ako živite u gradu, objasnite djeci da vukovi ne dolaze u grad. I tako strah po strah…dijete će biti mirnije ako mu se svi problemi racionalno objasne. U svakom slučaju, vrijedi pokušati, zar ne?

foto: sheknows.com

 

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.