Istaknute teme Oprema i uređenje

Dijete ne želi ići spavati: stručnjaci savjetuju, uredite mu krevet

Kao roditelj sigurno imate svoj omiljeni dio dana i onaj koji biste radije preskočili. Mnogi tvrde kako su im obroci najstresniji, pogotovo ako djeca ne žele jesti, dok neki ističu kako bi najradije preskočili jutarnje spremanje i pokušavanje da se iz kuće izađe na vrijeme. No, vjerovali ili ne, mnogima je najstresniji dio dana – odlazak na spavanje.

Krevet možete urediti kao nešto što dijete voli ili što ga trenutno zanima

To je naime, vrijeme kada se mama i tata napokon žele opustiti na kraju dana i to opuštanje im j enegdje na vidiku, ali težak je put koji trebaju prijeći do željenog odmora.

Mala djeca uopće ne žele otići na spavanje i često ih uhvate histerični napadaji. Žele provesti svo vrijeme svijeta s roditeljima. Starija djeca “žicaju” još samo 10 minuta, onda ako napokon i legnu, ustat će još barem tri puta, na wc, po vodu ili da vam ispričaju nešto što su zaboravili.

Postoje mnogi razlozi zašto djeca ne vole/ne žele ići na spavanje te zašto ustaju iz svog kreveta. No, isto tako postoje i načijni kako ih u tom krevetu zadržati. Kako vrijeme spavanje učiniti zabavnijim?

Jedna od ideja je učiniti sam krevet zabavnijim mjestom. Mjestom u kojem će dijete boraviti s uživanjem.

Zašto ne žele ostati u krevetu?

Stručnjaci kažu da je jedan od najčešćih razloga zašto dijete ne želi ostati u krevetu je taj što nije umorno! Prilično očit razlog, zar ne? No, ipak mnogi roditelji propuste razmišljati o njemu.

Zato se treba pobrinuti da dijete preko dana potroši dovoljnu količinu energije kako bi navečer moglo mirno i bespogovorno zaspati. Odmorno tijelo nije spremno za ležanje i spavanja i dijete s eu stvari čudi zašto uopće mora biti u krevetu kada mu je tamo jedino – dosadno.

Još jedan uobičajen razlog izbjegavanja odlaska na spavanje je “strah od propuštanja”. Mala djeca ne žele da se nešto zanimljivo dogodi bez njih i uvijek se pitaju što se događa “kada se svjetla ugase”. Ta ih znatiželja i dalje drži u pogonu, premda je vrijeme za odlazak u krevet već odavno prošlo.

Najbolji i najlakši način da ih zadržite u krevetu je taj da krevet učinite zanimljivim. ali kako to postići?

Držite se poznatih stvari

Budite kreativni, a svoju kreativnost usmjerite na djetetov krevet. Što vaše dijete voli, što ga trenutno zanima?- Na Pinterestu ima hrpa ideja, ali ako ste sami dovoljno kreativni, bacite se na posao. Pretvorite djetetov krevet u princezinu oazu s baldahinom ili kućicu na drvetu.

Uz nešto materijala krevet može postati automobil, a imate li mogućnost podići ga na zid, ispod možete osmisliti pravu malu utvrdu i udoban kutak za čitanje.

Internet je vaš prijatelj uz puno savjeta i vodiča kako svaku ideju pretvoriti u djelo.

Možda čak i ne trebate krevet?

Ponekad za najbolje spavanje krevet uopće i nije potreban. Pokušajte spustiti madrac na pod i oko njega organizirati ugodno okruženje. To može uključivati jastuke, plišane životinje, lampice i viseće plahte, sve da se stvori bajkoviti ugođaj.

Uz takvo uređenje i prilagođavanje mjesta za spavanje djetetovim željama, imat će osjećaj da svake noći spava u zemlji bajki, dvorcu ili u tvrđavi.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.