Istaknute teme Oprema i uređenje

Dijete ne želi ići spavati: stručnjaci savjetuju, uredite mu krevet

Kao roditelj sigurno imate svoj omiljeni dio dana i onaj koji biste radije preskočili. Mnogi tvrde kako su im obroci najstresniji, pogotovo ako djeca ne žele jesti, dok neki ističu kako bi najradije preskočili jutarnje spremanje i pokušavanje da se iz kuće izađe na vrijeme. No, vjerovali ili ne, mnogima je najstresniji dio dana – odlazak na spavanje.

Krevet možete urediti kao nešto što dijete voli ili što ga trenutno zanima

To je naime, vrijeme kada se mama i tata napokon žele opustiti na kraju dana i to opuštanje im j enegdje na vidiku, ali težak je put koji trebaju prijeći do željenog odmora.

Mala djeca uopće ne žele otići na spavanje i često ih uhvate histerični napadaji. Žele provesti svo vrijeme svijeta s roditeljima. Starija djeca “žicaju” još samo 10 minuta, onda ako napokon i legnu, ustat će još barem tri puta, na wc, po vodu ili da vam ispričaju nešto što su zaboravili.

Postoje mnogi razlozi zašto djeca ne vole/ne žele ići na spavanje te zašto ustaju iz svog kreveta. No, isto tako postoje i načijni kako ih u tom krevetu zadržati. Kako vrijeme spavanje učiniti zabavnijim?

Jedna od ideja je učiniti sam krevet zabavnijim mjestom. Mjestom u kojem će dijete boraviti s uživanjem.

Zašto ne žele ostati u krevetu?

Stručnjaci kažu da je jedan od najčešćih razloga zašto dijete ne želi ostati u krevetu je taj što nije umorno! Prilično očit razlog, zar ne? No, ipak mnogi roditelji propuste razmišljati o njemu.

Zato se treba pobrinuti da dijete preko dana potroši dovoljnu količinu energije kako bi navečer moglo mirno i bespogovorno zaspati. Odmorno tijelo nije spremno za ležanje i spavanja i dijete s eu stvari čudi zašto uopće mora biti u krevetu kada mu je tamo jedino – dosadno.

Još jedan uobičajen razlog izbjegavanja odlaska na spavanje je “strah od propuštanja”. Mala djeca ne žele da se nešto zanimljivo dogodi bez njih i uvijek se pitaju što se događa “kada se svjetla ugase”. Ta ih znatiželja i dalje drži u pogonu, premda je vrijeme za odlazak u krevet već odavno prošlo.

Najbolji i najlakši način da ih zadržite u krevetu je taj da krevet učinite zanimljivim. ali kako to postići?

Držite se poznatih stvari

Budite kreativni, a svoju kreativnost usmjerite na djetetov krevet. Što vaše dijete voli, što ga trenutno zanima?- Na Pinterestu ima hrpa ideja, ali ako ste sami dovoljno kreativni, bacite se na posao. Pretvorite djetetov krevet u princezinu oazu s baldahinom ili kućicu na drvetu.

Uz nešto materijala krevet može postati automobil, a imate li mogućnost podići ga na zid, ispod možete osmisliti pravu malu utvrdu i udoban kutak za čitanje.

Internet je vaš prijatelj uz puno savjeta i vodiča kako svaku ideju pretvoriti u djelo.

Možda čak i ne trebate krevet?

Ponekad za najbolje spavanje krevet uopće i nije potreban. Pokušajte spustiti madrac na pod i oko njega organizirati ugodno okruženje. To može uključivati jastuke, plišane životinje, lampice i viseće plahte, sve da se stvori bajkoviti ugođaj.

Uz takvo uređenje i prilagođavanje mjesta za spavanje djetetovim željama, imat će osjećaj da svake noći spava u zemlji bajki, dvorcu ili u tvrđavi.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88