Edukacija i savjeti Istaknute teme

Dijete ne voli čitati? Pokušajte to promijeniti jednostavnim taktikama

ne voli čitati

Ako dijete ne voli čitati – ništa nećete postići prisilom. Razmišljate mudro i naučite ga da zavoli čitanje

Ne uživaju sva djeca u čitanju, koliko bismo god mi voljeli da je tako. Često su zanimljivije igrice, tv ili bilo što drugo osim knjige.

Ako biste ipak željeli da vaše dijete (barem donekle) zavoli čitanje, zaboravite na prijetnje i ucjene. Pokušajte to ostvariti jednostavnim taktikama.

Škakljaonica

ako dijete ne voli čitati, ponudite mu škakljanje (ako u njemu uživa) ili nešto drugo tako jednostavno nakon svake pročitane stranice. Kod mnoge djece upali i knjiga ih kasnije namami sama po sebi.

Ravno u – knjižnicu

A kada u nju dođete dopustite djetetu da izebare knjigu koju god želi, bez vašeg uplitanja ili sugestija. Dijete će lakše čitati ono što samo želi, nego ono što mu vi odaberete.

Lagana prilagodba

Dijete zna već solidno čitati, no čini se da nema želju prijeći na nešto teže od slikovnica. Pokušajte stvoriti neprimjetan prelazak na neko zahtjevnije štivo, odaberite jednostavnu dječju knjigu s više teksta, a manje slika koaj će mu ipak držati pažnju.

Raznovrsnost

Nudite djetetu knjige različitih sadržaja da saznate što je to što ga najviše zanima. Možda su to razne dječje knjige, a možda ipak neke vezane uz usko područje, kao npr. knjige o dinosaurima, pustolovne knjige ili dječji romani u nastavcima.

Ogledni primjerak

Čitajte pred svojim djetetom: časopise, knjige, stripove…ono uči od vas ičesto kopira vaše ponašanje.

20 minuta

Svake večeri se organizirajte da sve ostavite i čitate vašem djetetu 20 minuta.

Čitanje na glas

Nemate vremena da tijekom dana čitate djetetu na glas? Poslužite se mobitelom, računalom ili tabletom te nađite stranice na kojima pisci, glumci, odgajatelji i slični čitaju djeci priče na glas.

Možeš ostati budan dulje

Dijete silno želi ostati budno dulje nego obično? Dopustite mu to ali samo ako će to vrijeme provesti čitajući!

Ne ispravljajte

Time ćete samo poljuljati djetetovo samopouzdanje. Dopustite ga da samo uči kako rečenica možda nema smisla uz krivo pročitanu riječ.

Provjera vida

Možda zvuči smiješno i banalno, ali mnoga djeca u stvari izbjegavaju čitanje jer ne vide riječi dobro, a ne žele to priznati. No, nakon provjere vida i dobivanja naočala, odjedanput zavole čitanje!

Kuharica

Ako dijete voli kuhati s vama ili samo isprobavti neke recepte, dajte mu da čita kuharicu!

Timsko čitanje

Čitajte tako što će svatko pročitati jednu stranicu – jednu mama/tata/baka/djed, a jednu dijete i tako naizmjenice.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.