Istaknute teme Za roditelje

Dijete mrzi svoje ime. Trebate li mu dopustiti da ga promijeni?

Saznajte zašto dijete želi promijeniti ime

Rijetko se dogodi da djetetu date ime i onda se predomislite i promijenite ga. ili čak da ste nezadovoljni. Nije da se ne događa, ali rijetko koji koji roditelj dvoji oko imena koje je nadjenuo djetetu. Osim ako ispadne da se djetetu to ime niti najmanje ne sviđa.

Promijeniti ime djetetu starom tek nekoliko mjeseci je relativno bezbolno, no ako se radi o već većem djetetu koje stalno izražava nezadovoljstvo, što onda?

Ima li uopće smisla raspravljati oko takvih stvari i koliko ime znači za nečiji identitet?

Koliko je ime povezano s identitetom?

Studije pokazuju da djeca počnu prepoznavati svoje ime između 4. i 6. mjeseca starosti. A kako se vaše dijete razvija i formira osjećaj za sebe, njegovo ime postaje sastavni dio njegovog identiteta, osobito ako zna značaj iza svog imena.

-Ime je tako osobni izbor i prvi je dar koji dajemo svojoj djeci. Iz tog razloga ono je puno značenja, želje, nade i ljubavi – poručila je psihoterapeutkinja specijalizirana za odnose roditeljske odnose.

Zašto dijete možda ne voli svoje ime?

Razloga zašto ne ko dijete ne voli svoje ime često ima više, dok se rijeđe to svede na jedan razlog. Neki od najuobičajenijih su:

  • žele običnije ime kako bi se bolje uklopili među vršnjake jer je njihovi previše neobično
  • smatraj ukako ime nije usklađeno s njihovim spolom
  • u fazi su eksperimentiranja sa svojim identitetom

Bez obzira koji razlog bio, on zaslužuje razmatranje jer promjena može ojačati djetetovo samopouzdanje i ublažiti stres koji osjeća.

Što vam je činiti?

Korak 1 : Saznajte u čemu je točno problem s imenom

Ako se radi o promjeni imena koju zahtjeva petogodišnjak ,sigurno nećete odmah požuriti i promijeniti ga. Saslušajte ga i isprobajte “novo ime”. Možda je to više neki nadimak ili nešto što mu se trenutno sviđa. Zovite ga tako u kući i kroz neki period vidjet ćete navikava li se na novo ime i želi li ga uuopće.

Možda vam sasvim drugačij irazlog za promjenu ponudi dvanaestogodišnje dijete koje eksperimentira sa spolom i želi promijeniti ime iz muškog u žensko ili iz ženskog u muško.

Korak 2: Dogovorite se i isprobajte nadimak

Kao što smo već spominjali, isprobavanje nadimka je dosta dobra ideja za dijete koje se dvoumi oko imena.

Stručnjaci savjetuju da se nadimak ne temelji na nekoj fizičkoj karakteristici jer bi djetetu to moglo postati mrsko i prouzročiti mu još veći stres.

Korak 3: Obavijestite učitelje i druge roditelje

Ako vaše dijete odluči koristiti nadimak i izvan kuće, razgovarajte s djetetovim učiteljima, roditlejima, voditeljima aktivnosti…

-Jasno i bez pardona recite da sada koriste ovo ime i da bi se sada tako trebali zvati – savjetuju stručnjaci.

Korak 4: Razmislite o leganoj promjeni imena

Ovisno o dobi djeteta, možete razmisliti o legalnoj promjeni njegova imena. No, stručnjaci savjetuju da dijete bude sigurno da je to ono što dijete uuistinu želi i da će ostati pri svom izboru.

Ipak, kažu da bi se okolnosti trebale tretirati drugačije ako je želja vašeg djeteta da promijeni ime povezana s njegovim rodnim identitetom.

-Ako vaše dijete živi s rodnim identitetom koje je samo odabralo (umjesto s identitetom dodijeljenim pri rođenju), ime koje ste mu dali možda više nije prikladno za njega i može, zapravo, poslužiti kao okidač za tjeskobu – istaknuli su psiholozi, dodajući da ga potaknete da vam kaže koje bi ime željelo.

Korak 5: Ne osjećajte krivnju

Ako se netko od roditelja osjeća krivim što je dalo djetetu ime koje mu se ne sviđa, trebate imati na um uda niste mogli znati da će se to dogoditi.

Ne dopustite da vas ponos spriječi da budete otvorena uma i saslušate što muči vaše dijete. To što se vašem djetetu ime ne sviđa, to nije ništa osobno, samo pokušava izgraditi svoj identitet. na način koji se njemu čini ispravnim. Dakle: ne radi se o vama, radi se o njima.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.