Edukacija i savjeti Istaknute teme

Dijete je razbilo nešto važno u kući – kako se postaviti?

razbilo

Ako se u kući razbilo nešto vrijedno, kako bezbolno proći kroz cijeli proces?

Ne radi se o igrački, niti o odjeći, već o nečem važnom i velikom u kući. To je situacija u kojoj će se mnoge mame naći tijekom godina, no zbog toga ne postaje ništa manje neugodna. Nešto je razbijen i nepovratno uništeno.

Djeca rade puno pogrešaka, poderu, sruše, razbiju, uprljaju, i to je neizbježno. U tim trenutcima ključno je kako se mama postavi i kako će reagirati. Njezina reakcija itekako može direktno utjecati na djetetovo buduće ponašanje i razvoj.

Dakle, sigurno nikome nije drago niti ako dijete podere knjigu ili razbije tanjur, no tada ćemo vjerojatno ipak odmahnuti rukom, jer svi znamo da se nezgode događaju i ne vrijedi zbog toga dizati previše buke.

Ipak, kada se dogodi da ta stvar vrijedi puno novaca, kao na primjer ekran od tv-a, prozor ili skupi luster, onda nam baš i nije do odmahivanja rukom.

Ponekad dijete stvari razbije slučajno, ponekad se to dogodi u igri, a ponekad u ljutnji, iako nenamjerno. Što napraviti kada se dto dogodi?

Ostanite mirni

Razbije li vaše dijete nešto namjerno ili slučajno, vrlo je vjerojatno da će poslije ipak osjećati krivnju. Zbog krivnje će se osjećati loše, Ako ne želite da zaglibe još dublje u negativne osjećaje, ostanite mirni i nemojte se prepustiti bijesu i vikanju. Ostanete li mirni, pokazat ćete djetetu da vam može vjerovati i povjeriti vam se dođe li do neke nezgode.

Vikanjem i prigovaranjem kod djeteta možete samo razviti otpor prema vama te će vam idući put vjerojatno pokušati nešto i slagati, samo da se spase vašeg bijesa.

Ljutnja je razumljiva

Ovakve situacije izvrsna su prilika za učenje o ljutnji. Kao što smo već rekli, normalno ju je osjećati, pogotovo ako vidite da je nastradalo nešto vrijedno.

Ako vidite da vas preplavljuje, odmaknite se i recite djetetu da ste ljuti i da trenutno ne možete razgovarati, ali svakako se vratite. Bitno je da prikažete osjećaj ljutnje kao nešto od čega ne bi trebalo bježati i što će svatko u životu doživjeti tisuće i tisuće puta. Na kraju jedino važno znati se nositi s njom.

Radite zajedno

Ako je došlo do nereda – potrudite se da ga počistite zajedno. Radi li se na primjer o razbijenom staklu, mama će sigurno pomesti i odstraniti opasne komade, no važno je uključiti dijete u cijeli proces. Tako će biti svjesnije posljedice svoga djela.

Ako je štetu napravilo veće dijete koje ima štednju, možda iz svoje kasice prasice može financirati dio popravka. Tako će najlakše i najbrže naučiti o posljedicama svojih djela.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.