Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dijete je imalo sindrom “Alise u zemlji čudesa”, evo što to znači

alise u zemlji čudesa

Sindrom Alise u zemlji čudesa najčešće je bezopasan

Je li vam se dijete ikada požalilo da ima neke iskrivljene slike i vizualne smetnje, poput onih da mu vrata sobe izgledaju kilometrima daleko, iako su točno ispred njega? Ili da mu vi izgledate sićušno, iako stojite pored njega u punoj veličini (naravno)?

Ovakvi i slični “vizualni doživljaji” u stvari su vjerojatno neurološko stanje u kojem je sposobnost mozga da obradi senzorne podatke poremećena. Koliko god to zvučalo zastrašujuće, samo po sebi nije nešto štetno i obično je privremeno.

Što je sindrom Alise u zemlji čudesa?

Za sindrom prikladno nazvan prema poznatoj dječjoj priči Lewisa Carrolla kaže se da je relativno rijedak. Ali to bi moglo biti zbog činjenice da su istraživanja ograničena te da je u mnogim slučajevima, vjerojatno neprijavljen ili pogrešno dijagnosticiran. Stručnjaci kažu da se to obično otpisuje kao problem s vidom ili čak halucinacija – ali nije ni jedno ni drugo.

Jedan neurolog nazvao je to stanje “senzornom distorzijom” te objašnjava da sindrom često dolazi u obliku mikropsije, gdje se vizualni objekti percipiraju manjim nego što jesu ili makropsije, gdje se vizualni objekti percipiraju većim nego što jesu.

No, ovaj sindrom može izazvati i druga izobličenja , na primjer da objekti u sobi izgledaju ravno (dvodimenzionalno) ili da soba izgleda nagnuto. Neki su ljudi čak prijavili iskrivljeni osjećaj za vrijeme, kao da se čini da je sve ubrzano ili usporeno.

-Također može doći do osjećaja depersonalizacije tijekom epizode, gdje se osoba može osjećati kao da gleda dolje u sebe kao da je odvojena od svog tijela – objasnila je jedna neurologinja.

Iako se sindrom češće događa djeci, mogu ga iskusiti i odrasli. Ustvari, stručnjaci misle kako ga odrasli doživljavaju često kao i djeca, samo im je o tome neugodno govoriti.

Što ga uzrokuje?

Sindrom može biti potaknut migrenom, epilepsijom ili ponekad virusnom infekcijom poput Epstein-Barra ili gripe. U rijetkim slučajevima, ovaj sindrom može biti rezultat nečeg ozbiljnijeg poput tumora na mozgu – ali to bi obično bilo popraćeno drugim simptomima povezanim s tumorom poput poteškoća s hodanjem ili govorom.

Liječenje

Neke će roditelje pojava ovog sindroma potaknuti da dijete odvedu okulistu, no on zapravo nije povezan s vidom.

-Kad se pojavi SAUČZ, oftalmolog ne bi vidio ništa loše u pacijentovoj mrežnici jer to nije povezano s vidom, već s regijama višeg reda u mozgu koje nam zapravo pomažu sastaviti objekte koje vidimo ispred sebe – objasnili su stručnjaci dodajući kako zbog toga pretpostavljamo da to ima neke veze s moždanom obradom vizualnog unosa koji je prekinut.

Roditelji bi trebali znati da nema drugog tretmana za AIWS osim liječenja onoga što ga uzrokuje. To bi moglo značiti liječenje migrene ili pak gripe.

Što ako moje dijete ima ovaj sindrom?

Stručnjaci savjetuju kako tijekom “epizode” AUČZ-a može pomoći ako roditelji ostanu mirni i pruže sigurnost djetetu, iako sve to nije niti malo štetno, već samo može potaknuti nervozu.

-Moglo bi pomoći poslušati što više opisa koje vaše dijete može podijeliti s vama kako biste te informacije mogli prenijeti njihovom liječniku – savjetovali su.

Tak obi valjalo da vam dijete opiše sve što vidi i na koji način, a vi pritom možete zabilježiti i vrijeme kada se to događa.

Također je važno ne odbaciti simptome koji bi mogli biti znak nečeg ozbiljnijeg.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.