Djeca s teškoćama u razvoju Edukacija i savjeti Istaknute teme

Dijete gleda u prazno: Kada se zabrinuti?

odsutno

Gledanje u prazno roditelje može zabrinuti, ali za malu djecu je to uobičajeno

Djeca nekad rade po malo “čudne” stvari. Jedna od njih je sigurno gledanje u prazno. Odnosno, mnogi klinci se znaju zagledati u ništa, kao da se na tom mjestu nalazi neka njima jako zanimljiva osoba. To roditelje ponekad uznemiri, a nije čudno zapitati se, zašto to djeca rade i treba li tome pridavati neku posebnu pažnju?

Mala djeca

Gledanje u prazno sasvim je normalno za malu djecu. Prestimulirana djeca ili ona koju su preplavili osjećaji čak se i smiruju na takav način. U jednom se trenutku mogu igrati s vam i smijati, a u drugom se okrenuti na drugu strnu, zagledati i zašutjeti. Oduprite se porivu da “prekinete” tijek djetetovih misli. Treba mu vremena za oporavak.

Starija djeca

I starija djeca ponekad trebaju trenutak za sebe. Studija je proučavala djecu takozvane “sanjare” koji odlutaju na trenutak za vrijeme nastave i to više puta. Navodno takva djeca postižu bolje rezultate u školi od svojih vršnjaka. Naime, djeca znaju skrenuti pogled kada im je nešto teško za shvatiti, pa na taj način razmišljaju ili organiziraju informacije u glavi. Djeca koja cijelo vrijeme gledaju u učiteljicu oslanjaju se, tvrde znanstvenici, previše na vizualne tragove što bi im moglo otežati preradu informacija.

Autizam

Gledanje u prazno ili kada dijete izgleda kao da živi u nekom svom svijetu može biti i znak autizma. Autizam se najčešće dijagnosticira nakon druge godine života, ali ako primjećujete da i mlađe dijete izbjegava kontakt očima, i uvijek gleda u nešto osim u vas, možete zatražiti mišljenje svoga liječnika. Mala djeca naime često gledaju u lica odraslih jer traže i uče o socijalnim tragovima koji s eočituju u izrazima.

No, autizam ima još mnogo tragova, nikako samo ovaj jedan pa ne trebate pretjerivati kao vam se dijete dvaput zagleda u prazno. s druge strane, ne treba niti propustiti priliku za ranom dijagnozom i intervencijom.

Neepileptički napadaji

Ti se napadaji najčešće pojavljuju u dobi između 4 i 14 godina, a nestanu uglavnom sami od sebe do djetetove punoljetnosti. No, između tih napadaja i sanjarenja tijekom dana postoji velika razlika. Napadaji se mogu dogoditi u bilo koje vrijeme, čak i tijekom fizičke aktivnosti. Djeca vam se neće odazvati ako ih pozovete i ne mogu se jednostavno “istrgnuti” iz svog stanja. Napadaji se mogu pojaviti više puta tijekom dana i trajati oko 20 sekundi.

ADHD

Unatoč hiperaktivnosti, djeca s ADHD-om mogu provesti začuđujuće puno vremena buljeći u prazno. Buljenje u prazno uz pretjeranu aktivnost može biti jedan od simptoma ADHD-a, ali kao i u slučaju autizma, ne mora značiti ništa. No, ako ste zabrinuti ,posavjetujte se s liječnikom.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.