Istaknute teme Odgoj

Dijete cendra bez razloga? Riješite se iritantne navike u tjedan dana

dijete cendra

Jared Eberhardt

Dijete cendra radi privlačenja pažnje roditelja i da izvuče ono što želi


“Oprosti dušice, ne mogu te razumjeti dok plačeš”, izvrstan je uvod za ono što slijedi – tjedan dana odvikavanja od besmislenog cendranja radi privlačenja pažnje ili manipulacije da bi izvukli ono što žele, a ne mogu dobiti.

No, djeca su uporna, a posebna dobna skupina što se tiče upornosti su dvogodišnjaci, iako manipulacija plakanjem nije vezana isključivo uz tu određenu dob.

Otkud i zašto toliko plakanja bez razloga?

Naravno, djeca pretpostavljaju da će ih plakanje dovesti do onoga što žele, jer su plakanje povezali s majčinim ili očevim dolaskom. A tu će provjerenu strategiju nastavljati koristiti u nedogled, jer su naučili da roditelji reagiraju na nju.

No, navodno se ta frustrirajuća navika može razbiti i to pomoću idućih savjeta:

Ostanite mirni i ponašajte se neutralno kada krene plakanje. Dijete mora naučiti da nećete ragirati na “cendravi” glas.

Dajte djetetu do znanja kako ste razumjeli da želi nešto od vas, no ne moežte shvatiti što zbog silnog plakanja. Zatražite da vam pojasni što želi, ali na neki drugi način – kako biste ga lakše čuli i shvatili.

Podučite dijete kako da traži stvari na različite načine te da se svaki put drugačije izrazi i što očekujete od njega. Na primjer: “Molim te mama, želim još jednu čašu mlijeka”, ispravan je način kako nešto zatražiti.

Smislite prigodnu priču prije spavanja – o malom dječaku koji je često plakao i kojeg nitko nije razumio dok nije našao način kako da nešto kaže bez plakanja. Ako ste preumorni za priču, pokušajte pronaći slikovnicu koja će odgovarati tematici. Svaki put kada dijete pribjegne ovom rješenju, podsjetite ga na priču.

Budite čvrsti i uporni, jer nekad je teško ne udovoljiti im, samo da ih ne moramo slušati.

Naučite dijete da ima izbor oko toga kako se izražavati te koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije.

Nakon tjedan dana trebali biste primijetiti neke pozitivne promjene u ponašanju i ophođenju svoga djeteta.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.